مهر گزارش داد؛
كوشش برای رونق سفرهای خروجی دستاورد هیات گردشگری ایران از عمان!
به گزارش لذت سفر هیاتی متشكل از ۶۰ آژانس مسافرتی و ۱۹ مدیر و كارشناس از وزارت گردشگری به عمان سفر كردند كه مهمترین بندهای توافقنامه آن تسهیل شدن سفر ایرانیان به عمان بود نه رونق گردشگری سلامت!
به گزارش لذت سفر به نقل از مهر، در بین كشورهای حوزه پرتنش خلیج فارس، كشور عمان در طول چهل سال قبل به جز سه سال ابتدایی انقلاب ایران، همواره روابط خوبی با ایران داشته است.
تعامل سازنده و مبتنی بر صلح و دوستی میان دستگاه های دیپلماسی ایران و عمان نتایج بسیار مثبتی برای دو كشور به همراه داشته و مراودات دیرین دو ملت هم همچون مواردی است كه می تواند عاملی مهم و زمینه ساز برای تحقق اهداف مشترك به شمار آید.
یكی از این اهداف مشترك گسترش روابط فرهنگی و گردشگری بین دو كشور ایران و عمان است. از سالها پیش ایران در زمینه های پزشكی توانسته در منطقه حرفی برای گفتن داشته باشد همینطور عمانی ها هم به صورت سنتی جهت استفاده از ظرفیت های پزشكی به ایران سفر می كردند.
در واقع كشورهای عراق و عمان جزو كشورهایی هستند كه توانسته اند از ظرفیت پزشكی ایران برای بحث درمان و سلامت استفاده كنند. هر كدام به فراخور امكانات و تسهیلاتی كه در اختیارشان قرار می گیرد. عمانی ها به شهرهایی همچون بندرعباس و شیراز نزدیك هستند و می توانند از امكانات آنجا استفاده كنند و چون در بین شهرهای جنوبی، شهر شیراز در استان فارس دارای بهترین امكانات پزشكی و بیمارستانی است بطور قطع به این شهر برای دریافت خدمات رجوع می كرده و می كنند.
به همین دلیل است كه زیرساخت ها برای حضور آنها هم از عمان به شیراز بیشتر شده و در هر هفته چندین پرواز از شیراز به عمان و برعكس انجام می شود. همین اقدامات سبب شده تا میزان ورود گردشگران عمانی به ایران رو به افزایش باشد به نحوی كه اعلام شده بود در شش ماهه نخست سال جاری نزدیك به ۴۹ هزار توریست ورودی از عمان به ایران آمده اند كه رشد ۳۶۲ درصدی را نشان داده است.
حضور عمانی ها در ایران جهت استفاده از خدمات درمانی در حال گسترش هست و خیلی از افراد در بخش خصوصی فعال در حوزه گردشگری شیراز هم كوشیده اند تا به این بازار رونق دهند.
غیر از شیرازی ها عزم دفاتر مسافرتی دیگر هم در سراسر كشور برای جذب گردشگران سلامت از عمان جزم شده است. انجمن دفاتر مسافرت خدمات هوایی و جهانگردی ایران كه به صورت موازی با جامعه تورگردانان ایران مبادرت به تشكیل كمیته تورهای ورودی كرده است درصدد برآمده تا اگر جامعه بیشتر روی كشورهای اروپایی تمركز می كند، آنها هم بتوانند بازار كشورهای عربی و آسیایی را به دست آورند بنابراین در یك فراخوان سراسری از همه اعضای خود دعوت كرد تا چند روزی به عمان سفر كرده و با آژانسهای گردشگری آنجا گفتگو كنند تا شاید این روابط بیشتر شده و منجر به افزایش تعداد گردشگران ورودی شود.
به همین دلیل روزهای اول آبان نمایندگان حدود ۶۰ دفتر خدمات مسافرتی به عمان رفتند. از وزارت میراث فرهنگی هم هیاتی ۱۹ نفره به میزبانی دولت عمان (آن طور كه اعلام شد) به این كشور اعزام شد تا در كنارهم اقدامی برای توسعه روابط گردشگری سلامت دو كشور صورت گیرد. هیاتی كه از سوی وزارت میراث فرهنگی به عمان رفت؛ متشكل از مدیركل روابط عمومی وزارت، وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، محافظان وی، مسئول حراست وزارت میراث فرهنگی، مدیركل حوزه ریاست، مدیر گردشگری سلامت، معاون سرمایه گذاری وزارت، مدیركل بازاریابی و تبلیغات گردشگری، رئیس جامعه هتلداران فارس، مدیركل میراث فرهنگی استان فارس، مدیر یك سایت خبری، كارشناسان و مدیران دیگر بود.
آژانسهایی هم كه به این كشور سفر كرده بودند، در واقع آژانسهای مسافرتی بودند كه در بحث تور خروجی فعالیت داشتند در بین آنها مدیران آژانسهایی هم بودند كه در حوزه ورودی از سالها قبل كار كرده بودند همینطور بعضی از آنها در زمینه گردشگری سلامت خدماتی را به توریستهای خارجی عرضه می كردند اما تعدادشان زیاد نبود. در واقع همه آژانسهای مسافرتی در این سفر فرصتی داشتند تا این بازار را مورد ارزیابی قرار دهند.
اطلاع رسانی درباره این سفر تنها محدود به سخنرانی ها و دیدارهای مونسان بعنوان وزیر بود كه البته همان هم به حدی ضعیف بود كه بخش خصوصی از فضای مجازی در اختیار خودش برای انتشار مطالب و اتفاقات رخ داده در آن بهره برد با این وجود نتوانست آن طور كه باید اهمیت این سفر را تشریح كند این درحالی بود كه در این هیات روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی و یكی از مدیران شبكه های خبری كه در بحث وزیر شدن مونسان هم كوشیده بود، حضور داشتند.
اما این سفر هیات بزرگ فعالان گردشگری به عمان چند نكته به دنبال دستاوردهای اعلام شده داشت دستاوردهایی كه به نظر می آید در حوزه رونق گردشگری سلامت نبوده بلكه در جهت افزایش تسهیلات برای سفرهای خارجی ایرانی ها بوده است.
منتها از آنجائیكه اطلاع رسانی درباره این سفر تنها محدود به سخنرانی ها و دیدارهای مونسان بعنوان وزیر بود، بخش خصوصی با نارضایتی از آن برای جبران این نقیصه از فضای مجازی در اختیار خودش برای انتشار مطالب و اتفاقات رخ داده استفاده كرد، اما باز هم یك نشست خبری درباره دستاوردهای سفر برگزار كرد. این درحالی بود كه در این هیات روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی و یكی از مدیران شبكه های خبری كه در بحث وزیر شدن مونسان هم كوشیده بود، حضور داشتند.
حرمت الله رفیعی رئیس انجمن دفاتر خدمات مسافرت هوایی و جهانگردی ایران در این جلسه خبری گفته بود كه پس از نشست های دوجانبه فعالان گردشگری دو طرف، به یك توافق ۸ بندی با دولت و بخش خصوصی گردشگری عمان دست پیدا كردیم.
سفری با انبوه وعده های داده شده از جانب عمانی ها
آن طور كه رفیعی گفته نخستین خواسته فعالان بازار گردشگری ایران از مقامات عمانی در این سفر، «لغو روادید برای گردشگران ایرانی» بوده است. این یكی از مواردی است كه همیشه به وزارت خارجه و وزارت گردشگری نقد می شد و آن نقد این بود كه چرا همیشه تسهیلات گردشگری برای كشورهای خارجی گذاشته می شود ولی آنها هیچ تسهیلاتی را به ایرانیان نمی دهند. گرچه انجمن صنفی دفاتر مسافرتی و وزارت گردشگری این طور برداشت كردند كه این مورد مورد موافقت وزارت خارجه عمان قرار گرفت اما در واقع وزیر خارجه عمان گفته بود كه بررسی خواهد شد!
مورد دیگر درباره «كاهش معطلی و زمان حضور گردشگران ایرانی در فرودگاه های عمان» بود كه این مورد هم به شكل غیرمستقیم در افزایش میل به سفر ایرانیان به عمان كمك خواهد نمود.
«الحاق ایران به فهرست كشورهای مورد تایید دولت عمان برای عرضه خدمات گردشگری سلامت به عمانی ها» یكی از مطالبات جدی بخش خصوصی ایران از دولت این كشور بود. اقدامی دیگر كه در این سفر وعده داده شد تا به سرانجام برسد.
در توافقی دیگر مقرر شد بخش خصوصی دو كشور در حوزه خدمات گردشگری، «بسته مشترك» به گردشگر های خارجی ارائه نمایند به این صورت كه بخشی از حدود ۸ میلیون توریست خارجی كه سالانه به عمان سفر می كنند از راه محتوای این بسته، روزهایی از سفر گردشی خویش را در ایران سپری كنند.
این دقیقا همان طرحی است كه علی اصغر مونسان سال ۹۶ در دیدارش با وزیر فرهنگ و گردشگری تركیه بیان كرد و اظهار داشته بود: «تركیه می تواند با اجرای بسته های تركیبی گردشگر هایی را كه به این كشور سفر می كنند، به ایران بفرستد.» این طرح هم هیچ وقت اجرا نشد با این وجود باردیگر در مسافرت عمان آنرا مطرح نمودند.
توافق ششم به «ویزای فرودگاهی» در مناطق آزاد كشور مربوط است كه در اینباره مقرر شد گردشگران عمانی از این خصوصیت در مناطق آزاد آگاه شوند تا بتوانند برای سفر به شهرهای توریستی ایران برنامه ریزی كنند. این اقدام هم كم و بیشتر از سوی گردشگران عمانی در حال انجام می باشد ازاین رو دستاورد جدیدی محسوب نخواهد شد مگر آنكه ایران برای آن تبلیغ كند.
مقرر شد دولت عمان به كمك بخش خصوصی این كشور، هزینه های مربوط به «سفرهای ترانزیتی گردشگران ایرانی» را در مقایسه با كشورهایی همچون تركیه و امارات پایین بیاورند تا به زودی، «فرودگاه های عمان بعنوان مقصد ترانزیتی ایرانی ها» برای سفر به كشورهای مقصد، جایگزین دبی و استانبول و سایر نقاطی كه هم اكنون نقش پایگاه های ترانزیتی برای ایرانیان را دارند، شوند. این بند از توافقنامه هم قابل تامل است چون اقدامی است كه باز هم در جهت افزایش سفرهای خروجی صورت خواهد گرفت نه تورهای ورودی از عمان. ضمن اینكه زمان زیادی برای اجرایی شدن آن لازم است.
در آخرین توافق به عمل آمده، بخش خصوصی بازار گردشگری عمان موظف شد نسبت به «سفر رسمی گردشگر های عمانی به ایران» اطلاع رسانی و تبعات «سفر به وسیله واسطه های نامعتبر» را به آنها اعلام نماید. این اقدام هم باید طبق برنامه ای كه ایران به فعالان گردشگری عمانی می دهد انجام گیرد باید دید آیا عملی خواهد شد یا نه.
تكرار سفر عمان این دفعه در چین با تفاوت در نوع گردشگر
با وجود چنین توافقنامه ای كه مهمترین دستاورد سفر هیات بزرگ بخش خصوصی و دولتی به عمان بوده است و در آن یا طرف عمانی وعده داده و یا ایرانیان در كوشش برای خروج توریست از كشور بود اند ؛ وزیر گردشگری می خواهد تا سفری را به چین داشته باشد.
این سفر همزمان با سومین اجلاس وزرای مجمع تمدن های كهن در شهر پكن و سفر ۱۰۰ آژانس مسافرتی در حوزه ورودی به چین خواهد بود. مونسان قبل از این هم جهت شركت در بیست ودومین نشست مجمع عمومی سازمان جهانی گردشگری به كشور چین سفر كرده بود.
از طرفی جامعه تورگردانان هم برنامه ای برای برگزاری نشست رو در رو میان فعالان گردشگری ایرانی و چینی ترتیب داده است. این سفر به دنبال انجام لغو روادید برای گردشگران چینی هنگام ورود به ایران و گسترش روابط گردشگری دو كشور انجام خواهد گرفت چون كه یكی از كشورهای دارای اولویت در بخش ورودی، برای وزارت گردشگری، چین است. در اینباره محمدعلی واقفی نایب رییس جامعه تورگردانان ایران به خبرنگار مهر اظهار داشت: مقرر است در آذر ماه همراه با آژانسهای مسافرتی كه درخواست فعالیت در بازار چین را دارند یك همایش و یا نشست B۲B با فعالان و آژانسهای مسافرتی چینی برگزار نماییم تا دفاتر ایرانی و چینی بتوانند در زمینه ورود توریست به ایران با هم همكاری كنند در دو روز دیگر هم هر آژانسی با هر مجموعه ای كه ارتباط گرفته باشد وارد گفتگو خواهد شد.
وی درباره سفر وزیر میراث فرهنگی به چین هم اظهار داشت: در واقع سفر وزیر به چین همزمان با برنامه ما شده است وگرنه مانند سفر عمان قصد همراهی با یكدیگر را نداریم ضمن اینكه همه هزینه های سفر به چین را بخش خصوصی خواهد داد و هزینه سفر وزیر هم با ما نیست.
واقفی بیان كرد: تابحال ۱۰۰ دفتر خدمات مسافرتی از زمانی كه فراخوان داده ایم تقاضای شركت داده اند ولی باید دید تا لحظه آخر چند نفر به این سفر می آیند.
نكته مهم اینكه در جلسات B۲B آژانسهای ایرانی با فعالان گردشگری عمانی این بود كه هیچ یك از مدیران شركت های مسافرتی حاضر، پكیج مناسب گردشگری سلامت را عرضه نكرده بودند در واقع آنها یا پكیج تور گردشگری عرضه می كردند و یا پكیج خدمات بیمارستانی را ارائه كردند اما هیچ یك از آنها این دو را به صورت مشترك در چارچوب یك پكیج عرضه نداده بود. انتقادی كه عبدالرضا خدادادی فعال گردشگری سلامت در عمان هم به آن كرد و قبل از این سفر به خبرنگار مهر در حاشیه اجلاس گردشگری سلامت كشورهای اسلامی كه مهر ماه در هتل هما برگزار شده بود اظهار داشت: متاسفانه مبحث گردشگری سلامت با گردشگری پزشكی و درمانی اشتباه گرفته می شود آژانس های ما به این مورد فكر نمی كنند كه می توانند در كنار خدمات درمانی و پزشكی به گردشگران خدماتی برای استراحت و تفریح هم بدهند.
به نظر می رسد سفر دفاتر مسافرتی فعال در حوزه ورودی به چین هم چنین نقیصه ای را داشته باشد چون كه برنامه مشخصی از سفر آنها جز دیدارهای دو طرفه اعلام نشده است همینطور تا كنون هم مونسان و هیات همراهش اهداف خویش را از سفر به چین ذكر نكرده اند مگر آنكه تنها در برای شركت در اجلاس باشد وگرنه وزیر میراث فرهنگی بارها با مسؤلان مختلف همچون سفیر چین در ایران دیدارهای متنوعی را داشته و خواسته هایش را بیان كرده است.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب