در فراق مردی كه مسیر عملی برای صیانت از آثار باستانی فراهم نمود
فیروز باقرزاده در حالی دعوت حق را لبیک گفت، که همه وی را بعنوان فردی که مسیر عملی برای صیانت از آثار باستانی را فراهم نمود می شناختند.
به گزارش روز شنبه خبرنگار فرهنگی ایرنا، خبر درگذشت فیروز باقرزاده در ایام اخیر، بسیاری را متاثر کرده است. همه افرادی که با وی در ارتباط بودند متفق القول درباره وی یک نظر دارند؛ همه می گویند ایشان مسیر عملی حفاظت از میراث فرهنگی را در کشور ایجاد کرد. تاسیس مرکز دیرینه شناسی شاید یکی از این فعالیت ها باشد.
تاکید و توجه باقرزاده بر پژوهش در حوزه دیرینه شناسی سبب شد، خیلی از تجربیات که باستان شناسان در طول مدت فعالیتشان بدست می آوردند؛ ثبت و تدوین شود.
استاد دانشگاه شهید بهشتی و از دوستان زنده یاد باقر زاده در گفتگو با خبرنگار فرهنگی، وی را از اساتید و مدیران برجسته دیرینه شناسی کشور می داند، اظهار داشت: وی را می توان پدر پژوهش در حوزه دیرینه شناسی نامید.
«کوروش محمدخانی» در ادامه تصویت قانونی در خصوص جلوگیری از خروج اشیا باستانی و برگزاری مرتب کنفرانس دیرینه شناسی را از اقدامات باقر زاده عنوان نمود و اظهار داشت: تاسیس مرکز دیرینه شناسی و همین طور استخدام و اهمیت دادن به جوانان تحصیل کرده در این مرکز همچون دیگر اقدامات وی بوده است.
محمد خانی اضافه کرد: ارتقا تجهیزات و دانش کشور در حوزه حفاظت و مرمت را از دیگر برنامه و اهداف باقر زاده در دوران فعالیتشان بوده است.
وی با اشاره به این که وی از سال ۵۸ از ایران مهاجرت کرد، اظهار داشت: ایشان تا هنگامی که زنده بود دغدغه فرهنگ و دیرینه شناسی ایران را داشت و باستان شناسان ایرانی در ارتباط بودند.
محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی با اعلان اینکه باقرزاده موسس و اولین رئیس مرکز دیرینه شناسی ایران و از پایه گذاران ثبت آثار تاریخی کشورمان در لیست میراث جهانی و آغازگر حضور ایران در کنوانسیون میراث جهانی است، تصریح کرد: آن مرحوم با همکاری شهریار عدل موفق شد سه اثر نخست ایران به اسامی تخت جمشید، چغازنبیل و میدان نقش جهان اصفهان را در سال ۱۳۵۸ در لیست میراث جهانی به ثبت برساند.
وی اشاره کرد: سامان دهی کوشش های باستان شناسی، توسعه موزه ایران باستان، لغو قانون تقسیم اموال و اشیای فرهنگی در هیئت های مشترک ایرانی و خارجی، برنامه ریزی برای پژوهش های هدفمند باستان شناسی، راه اندازی موضوع مرمت علمی خصوصاً راه اندازی آزمایشگاه حفاظت و مرمت آثار برای اولین بار در کشور بی شک از اقدامات ماندگار او در امتداد حفظ، صیانت و معرفی میراث بشری است.
جبرئیل نوکنده، رئیس کل موزه ملی ایران، در پاسداشت خدمات بهادار زنده یاد فیروز باقرزاده اظهار داشت: بی گمان میراث گرانبهای مدیر مدبر دیرینه شناسی و موزه ایران باستان در حافظه تاریخی این سرزمین مانا و جاودان خواهد ماند.
وی اظهار داشت: بسترسازی برای پژوهش های هدفمند دیرینه شناسی با حضور پژوهشگران داخلی و بین المللی، برگزاری کنگره های باستان شناسی، انتشار منظم نتایج پژوهش های دیرینه شناسی و لغو قانون تقسیم اموال و اشیای تاریخی فرهنگی در هیات های مشترک ایرانی و خارجی از خدمات ماندگار وی در عرصه میراث فرهنگی است.
نوکنده اظهار داشت: علاوه بر این فیروز باقرزاده بنیانگذار مرکز دیرینه شناسی ایران بود و موزه ایران باستان در آن زمان زیر نظر این مرکز مدیریت می شد. ساماندهی و برنامه ریزی دقیق علمی و هماهنگی بین پژوهش های دیرینه شناسی و مطالعات مواد فرهنگی موزه ای او سبب شد تا از این دوره مدیریت او بعنوان یکی از دوران درخشان دیرینه شناسی و موزه ایران باستان یاد کنند.
فیروز باقرزاده خرداد ۱۳۰۹ در تهران به دنیا آمد و سال ۱۳۴۴ در رشته ادبیات و زبان انگلیسی فارغ التحصیل شد. وی در سال ۱۳۳۵ در اداره کل هنرهای زیبای کشور استخدام شد و در سال ۱۳۳۷ به آمریکا رفت تا در دانشگاه ایلینوی در رشته تاریخ هنر جهان تحصیل کند.
وی مدرک کارشناسی ارشد خودرا در این رشته دریافت کرد و در ادامه در پاریس در رشته دیرینه شناسی و تاریخ هنر ایران در مقطع دکتری تحصیل کرد.
باقرزاده سرانجام با تجربه اندوزی در زمینه هنر ایران به ایران بازگشت و مرکز دیرینه شناسی ایران را پایه گذاشت که این مرکز در زمان مدیریت او خدمات شایانی برای دیرینه شناسی ایران انجام داد.
فیروز باقرزاده بعنوان اولین رئیس کمیته میراث جهانی یونسکو، طرح تشکیل مرکز دیرینه شناسی ایران با هدف قانونمند کردن، ضابطه مند کردن و ساماندهی کاوش ها و پژوهش های دیرینه شناسی ایران را عملی کرد؛ دوران کاری وی در این عرصه دوران طلایی دیرینه شناسی ایران نامیده می شود. وی در ۱۶ بهمن ۱۳۹۹ در پاریس در گذشت.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب