مهر بررسی می كند؛

برف بخشی از گنبد شیخ لطف الله را سفید نكرد!

برف بخشی از گنبد شیخ لطف الله را سفید نكرد!

به گزارش لذت سفر برفی كه اخیرا در اصفهان باریده، روی بخش مرمت شده گنبد مسجد شیخ لطف الله ننشست.



به گزارش لذت سفر به نقل از مهر، برفی كه اخیرا در اصفهان باریده، روی بخش مرمت شده گنبد شیخ لطف الله ننشست. این تصویری بود كه در چند روز اخیر بعد از بارش برف در استان اصفهان بین تصاویر كاربران فضاهای مجازی و رسانه ها انتشار یافته بود و تعجب كاربران را برانگیخت.
هر چند یكی از كارمندان روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی، تصویر انتشار یافته از گنبد شیخ لطف الله را فتوشاپ و غیرحرفه ای دانست، اما تصاویر دیگر از زوایای مختلف نشان داده است كه این تصویر نه تنها فتوشاپ نیست بلكه تصویری واقعی از اثرات یك مرمت پر از سوال و جنجال است.
مرمتی كه چند وقت پیش انجام شده بود و دقیقاً همین بخش از گنبد را با رنگی متفاوت از بخش های دیگر به نمایان گذاشت. مرمت انجام شده از دید مسؤلان در رابطه با میراث فرهنگی در وزارتخانه مذكور تأیید شده بود و از دید كارشناسان خارج از این وزارتخانه رد می شد.

تا اینكه حالا در روزهایی كه برف گنبد را سفیدپوش كرده، می شود اثر مرمت ها را ملاحظه كرد. كارشناسان در رابطه با مبحث مرمت آثار تاریخی نظرات متفاوتی در اینباره اعلام نموده اند.
حبیب مشكین فام فرد پژوهشگر عایق های رطوبتی نانو گفته است شاید از عایق های رطوبتی نانو یا پوشش های آب گریز استفاده شده باشد كه در این صورت برای نانو مواد، تفاوتی نمی كند آجر جدید یا قدیمی باشد و در هر صورت تاثیر آب گریزی خویش را خواهد گذاشت اما مبحث این است كه الان در سطح مرمت شده، حتی روی لعاب كاشی ها هم مات است، درحالی كه مواد نانو سطح لعاب كاشی را به این صورت كه مشاهده می شود، كدر نمی كند و ازاین رو عایق های رطوبتی نانو عامل مات و كدرشدن كاشی نیست ولی با عنایت به تركیب های مختلف موجود در بازار، امكان دارد سطح رنگ سطح آجر را هم تغییر دهد.
حسین رایتی مقدم از مرمت گران با سابقه هم در گفتگو با خبرنگار مهر این مورد را رد كرد و اظهار داشت: استفاده از نانو، با هر مزیتی كه امكان دارد داشته باشد، مورد تأیید نیست. چون نانو اثر موقت دارد و مرتب باید تكرار شود پس تاثیرش مناسب نمی باشد. مهمتر آنكه باید ۵۰ سال بگذرد تا بفهمیم چه تأثیری داشته است. ازاین رو چنین آزمایش هایی را نمی توان روی آثار جهانی انجام داد.
امكان استفاده از نمك و نفت یا الكل
محمدحسن محبعلی استاد پیشكسوت مرمت و مشاور عالی پروژه گنبد شیخ لطف الله هم كه اخیرا از این گنبد بازدید كرده، به خبرنگار مهر اظهار داشت: اینكه برف روی این بخش از گنبد ننشسته خیلی عجیب است. احتمالاً زیرسازی انجام شده، اشتباه است چون متوجه شدم كاشی ها پس از مرمت بلند شده اند. در صورتیكه كاشی ها سالم هستند. احتمالاً از نانو یا مواد شوینده یا الكل ۱۰ درصد یا بنزین و نفت و شاید هم نمك برای تمیز كردن كاشی ها استفاده شده و این مواد هستند كه سبب شده اند برف روی كاشی نماند.
وی اظهار داشت: این كه برف روی گنبد نباشد شاید اتفاق خوبی است ولی باید علت را پیدا كرد. اگر این مواد و یا اقدامات دیگر مرمتی سبب پیشگیری از تنفس بنا شده باشد و یا به مرور زمان صدمه بزند، اشتباه بزرگی است و باید آنرا حل كرد. چون این مصالح باید بتوانند رطوبت را پس بزنند؛ نه اینكه حفظ كنند.
این استاد مرمت درباره تغییر رنگ بخش های مرمت شده نسبت به بقیه بخش های گنبد هم اظهار داشت: در طول سال های زیاد، آلودگی روی كاشی ها و آجرهای گنبد نشسته است. مرمت گران كاشی های این بخش را تمیز كرده اند و این آلودگی حذف گردیده است. برخی تصور كردند كه كاشی ها یا جدید هستند و یا از مصالحی استفاده شده كه این تغییر رنگ را به وجود آورده است. در صورتیكه این طور نیست.
محبعلی اظهار داشت: من بعنوان مشاور عالی انتخاب شدم و به رئیس پایگاه میراث نقش جهان گفتم كه باید چند گمانه در این بخش بزنید تا متوجه شوید چرا كاشی ها برآمده اند تا علت آنرا در زیرسازی ها پیدا نماییم. باید داربست ها را به این منظور باردیگر وصل كنند. حالا دو ترك از ۱۶ ترك گنبد مرمت شده است و امیدوارم برخی بدسلیقگی ها در ادامه كار ایجاد نشود.

1398/10/26
14:59:39
5.0 / 5
4962
تگهای خبر: آثار تاریخی , آزمایش , تاریخی , فرهنگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
EnjoyTrip.ir لذت سفر لذت سفر