پرنده نگری ظرفیت مغفول گردشگری گلستان نیازمند سرمایه گذاری

پرنده نگری ظرفیت مغفول گردشگری گلستان نیازمند سرمایه گذاری

به گزارش لذت سفر ایرنا- وجود ده ها تالاب و دریاچه در گلستان و میزبانی از چند صدهزار قطعه انواع پرندگان مهاجر و بومی این استان را به یکی از مناطق مستعد پرنده نگری در کشور تبدیل نموده است که تحقق این ظرفیت صنعت توریسم مغفول، نیازمند سرمایه گذاری و برنامه ریزی اصولی است.


به گزارش لذت سفر به نقل از خبرگزاری ایرنا، گلستان در نیمه دوم سال به جهت برخورداری از جنگل های هیرکانی و انواع درختان سر به فلک کشیده و چشم اندازهای بدیع زمینه جذب ده ها هزار توریست را در خود جای داده است اما این استان با دارا بودن اکوسیستم های مختلف آبی مانند تالاب آلاگل، آجی گل، آلماگل، تالاب بین المللی گمیشان و خلیج گرگان و قرار گرفتن در کریدور مهاجرتی پرندگان آبزی و کنار آبزی، امکان تماشا و رؤیت حداقل ۱۰۰ گونه از پرندگان، امکان توسعه و سرمایه گذاری بر روی یکی از پرطرفدارترین شاخه های گردشگری طبیعی و یا اکوتوریسم را فراهم می آورد.
پرنده نگری یک رشته از گردشگری طبیعی و تفریح سالم می باشد که در زندگی ماشینی امروزی روح و روان را صیقل داده و آرامش وصف ناپذیری را بوجود می آورد که این ظرفیت در این استان شمالی مورد غفلت واقع شده و از این ظرفیت تابحال برای اشتغالزایی بیشتر و رونق اقتصادی منطقه استفاده نشده است.
بر اساس سر شماری ها رسمی در زیستگاه های آبی گلستان در بعضی از ماه های سال حدود ۳۰۰ هزار قطعه از انواع پرندگان در این مناطق زیست می کنند، پرندگانی که از نظر تنوع گونه ها و جنس بسیار پرشمارند.
پرنده نگری یکی از زیر شاخه های طبیعت گردی است که ظرفیتی پردرآمد در گلستان است که با برنامه ریزی و تدوین نقشه راه اصولی می تواند تحولات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی گوناگونی را برای این استان رقم بزند.
توسعه بخش پرنده نگری در گلستان علاوه بر مزیت های فراوانی که می تواند عاید صنعت توریسم کند، نقش مهمی در آشنا کردن مردم با دنیای زیبا و لطیف پرندگان و اشاعه فرهنگ حفظ و پاسداشت حیات وحش و محیط زیست خواهد داشت.


نکته مهم دیگر اینکه با فروکش کردن ویروس کرونا و عادی شدن جریان زندگی باردیگر گردشگری بعنوان یکی نیازهای اصلی جامعه بشری رونق می گیرد، تغییر سبک زندگی در ۲ سال قبل ناشی از محدودیت های کرونا سبب شده تا صنعت توریسم بیشتر مورد توجه قرار گیرد و بر همین مبنا و با عنایت به ترویج زندگی ماشینی و مکانیکی ناشی از انواع فاصله گذاری ها و محدودیت های اجتماعی، گردشگری طبیعی طرفداران بیشتری را مجذوب خواهد نمود.
عبدالحکیم ادریسی یکی از مدیران سمن های حامی حیات وحش گلستان در این خصوص به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: با عنایت به کمبودهای موجود در حوزه زیر ساخت های اقتصادی در مناطق ساحلی گلستان، درآمد و عایدی ساحل نشینان اندک و ناچیز است.
منبع پایدار برای درآمدزایی و اشتغال
وی اظهارداشت: بیشتر اهالی ساکن در حاشیه زیستگاه های استان افرادی کم برخوردار بوده و صنعت پردرآمدی مانند پرنده نگری می تواند منبع پایداری برای اشتغال و درآمد زایی آنها شود.
وی اضافه کرد: ساخت آلاچیق و اسکان مسافران، ایجاد مشاغلی همچون تور لیدر و قایقرانی، فروش صنایع دستی، طبخ و فروش غذاهای بومی و محلی و تأمین اقلام موردنیاز گردشگران و مسافران همچون مشاغلی است که زمینه رونق اقتصادی مناطق پیرامونی اکوسیستم های آبی و زیستگاه های ساحلی استان را مهیا می سازد.
ادریسی ضمن اشاره به گونه های مختلف پرندگان در تالاب های استان بخصوص خلیج گرگان خاطرنشان کرد: تنوع گونه های پرندگان در دیار هیرکان، امکان فعالیت و اشتغال حداقل چند صد نفر از علاقه مندان به طبیعت را فراهم خواهد نمود.
این معلم بازنشسته خاطرنشان کرد: لذتی که در پرنده نگری نصیب گردشگران می شود در هیچ گردشگری دیگری حاصل نمی گردد در این نوع طبیعت گردی فرد توریست با همنشین شدن با پرندگان و شنیدن آواز انواع پرنده ها خیلی از تنش ها و فشارهای زندگی ماشینی را از خود دور می کند.
ادریسی افزود: همینطور خیلی از بیماری های روانی را بدون استفاده از دارو قرص درمان می کند، اثرات یک ساعت پرنده نگری روزها و هفته ها بر روح و روان گردشگران برجای می ماند و همچون مسکنی پرارزش و طبیعی روح آنها را در مقابل ناملایمات و استرس ایمن می کند.

راه اندازی سایت های پرنده نگری در استان
یکی از استادان حوزه حیات وحش در گلستان به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: راه اندازی سایت های پرنده نگری، منابع درآمدی مانند اقامت، حمل و نقل، تغذیه، ورودیه را برای بومیان به ارمغان می آورد که هر یک از این درآمدها، به مراتب بیشتر از درآمدهای ناشی از شکار و صید برای ساحل نشینان منطقه است.
منصور رویان اظهارداشت: وجود انواع مرغابی ها، کشیم، فلامینگو، چنگر، انواع آبچلیک ها، پلیکان، حواصیل، ایگرت، انواع قو و غازها یک جاذبه بی نظیر برای علاقه مندان به طبیعت و پرنده نگری است که میتوان زمینه بهبو معیشتی ساکنان منطقه و به تبع آن حفاظت مطلوب تر از زیستگاه های پرندگان را فراهم می آورد.
ظرفیتی که استفاده نشد
وی اضافه کرد: با وجود فرصت های پرارزش برای توسعه صنعت پرنده نگری در گلستان، در سالهای اخیر هیچ رویکرد واحدی در سطح نهادهای متولی استان مشاهده نشده است در حالیکه در خیلی از کشورها از این رشته پر طرفدار و درآمدزا برای توسعه سرزمینی استفاده می نمایند.
رویان افزود: توسعه پرنده نگری پارامتری موثر برای کاهش صدمه های ناشی از شکار غیر مجاز و تخریب زیستگاه های استان است، به زبان ساده تر آنکه اگر بومیان از عایدی ناشی از این صنعت برخوردار شوند به صورت یقین از مشاغل مخربی همچون صیادی و شکار غیر مجاز دست خواهند کشید و این امر زمینه صیانت بهتر از اکوسیستم و حیات وحش گلستان را محقق می کند.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: فاصله اندک زیستگاه پرندگان از مراکز جمعیتی، مزیت نسبی دیگر گلستان در بخش پرنده نگری استان نسبت به سایر استان هاست یعنی به سادگی و بعد از نیم ساعت از مرکز استان میتوان به کلونی هزاران قطعه ای از انواع پرنده ها رسید که شاید در کمتر نقطه ای در کشور این امر محقق باشد.
به گفته وی برای صیانت از حیات وحش استان، مهم ترین راهبرد دخیل ساختن بومیان در امر حفاظت از زیستگاه های استان است که توسعه مشاغل هم سو با طبیعت، به این چشم انداز، جامعه عمل می پوشاند.


فرماندار شهرستان بندرترکمن در حاشیه خلیج گرگان بعنوان بزرگترین زیستگاه پرندگان گلستان به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: پرنده نگری، صنعت تازه ای در حوزه طبیعت گردی و بومگردی به حساب می آید که در آن، محققان، دانشجویان، علاقه مندان و دوستداران پرندگان با حضور در زیستگاه این موجودات به تماشای حیات وحش می پردازند.
سید صادق شیرنگی بیان نمود: ثبت عکس و فیلمبرداری و خلق لحظات آرام و بدون دغدغه های شهر نشینی همچون ثمرات این صنعت برای شرکت کنندگان در تورهای پرنده نگری است که سالها در ذهن گردشگران به یادگار می ماند.
لزوم سرمایه گذاری
وی افزود: در صورت جذب سرمایه گذار میتوان با ایجاد دکل های پرنده نگری و استقرار تلسکوپ و دوربین بستر پرنده نگری را فراهم ساخت و درآمد خوبی برای منطقه ایجاد کرد اما تابحال استقبال جدی از جانب سرمایه گذاران دیده نشده است.
وی خاطرنشان کرد: خلیج گرگان با میزبانی از هزاران قطعه پرنده شرایط مناسبی برای توسعه پرنده نگری داراست اما تلاشهای جزیره ای بعضی از نهادها و سخت گیری ها در صدور مجوز های مربوطه این پروژه را ابتر کرده است، نباید اجازه دهیم چنین فرصت هایی از دست برود.


به گزارش لذت سفر به نقل از خبرگزاری ایرنا، تالاب آلاگل بزرگترین دریاچه استان گلستان در شرق جاده اینچه برون - آق قلا قرار دارد و مساحت آن در زمان پرآبی به ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار می رسد، آب این تالاب مانند سایر تالاب های این منطقه، از رودخانه اترک و زهکش های طبیعی و نهرهای سامان و شورجه تأمین می شود و یک تالاب آب شور است.
یکی دیگر از این تالاب های بین المللی آلماگل است که در شمال روستای تنگلی و با فاصله بسیار کمی از مرز ایران و ترکمنستان قرار دارد.
آلماگل ۲۰۷ هکتار مساحت دارد که عمق آن در بیشتر نقاط یک تا ۱.۵ متر و حداکثر سه متر است، آب تالاب آلماگل به دلیل نزدیکی به رودخانه اترک شیرین است.
آجی گل یکی از تالاب های بخش داشلی برون در گنبدکاووس است که افزون بر ۳۵۰ هکتار مساحت دارد و در بالادست آن دریاچه ای با مساحت ۱۰۰ هکتار به نام نمک قرار دارد.
این تالاب از ۲ بخش تشکیل شده که قسمت غربی آن تا حدودی عمیق است و عمق آن در بیشتر نقاط یک تا ۱.۵ متر و حداکثر ۳ متر بوده و آب آن هم از راه رودخانه مرزی اترک تأمین می شود، قسمت شرقی تالاب هم پوشیده از نی است.
تالاب گمیشان با مساحت حدود ۲۰ هزار هکتار در حوزه شهرستان گمیشان و در فاصله ۶۰ کیلومتری شمال غرب گرگان در حاشیه شرقی دریای خزر واقع بوده و افزون بر ۱۴ هزار هکتار آن منطقه شکار و صید و تیراندازی ممنوع می باشد.
در زمان حاضر به جز آلماگل آن هم به صورت محدود، از دیگر تالاب های گلستان به جز استفاده های جنبی مانند آب، شکار و یا صید استفاده دیگری نمی گردد و امکانات تفرجگاهی برای آنان مشخص نشده است.
خلیج گرگان بعنوان بخشی از پناهگاه حیات وحش بین المللی میانکاله همه ساله به خاطر داشتن ذخایر غذایی مناسب یکی از مهم ترین کانون های فرود پرندگان مهاجر در مازندران به حساب می آید.
طبق آمارهای رسمی به صورت میانگین سالانه بیشتر از ۱۳۰ تا ۱۵۰ گونه از پرندگان مهاجر و بومی با جمعیت ۱.۵ میلیون بال از این تالاب تغذیه می کنند.
با توجه به این که در هر سال شاهد فرود صدها هزار پرنده از گونه های مختلف در گلستان هستیم اما این ظرفیت مورد غفلت قرار گرفته است، ظرفیتی که با اندک سرمایه گذاری می تواند علاوه بر درآمدزایی و ایجاد مشاغل همسو با طبیعت باعث توسعه اقتصادی جوامع حاشیه نشین تالاب ها و زیستگاه های شود.
این ظرفیت کم نظیر استان گلستان که تابحال مورد غفلت واقع شده به تاکید کارشناسان با دستان پر تلاش و جهادی دولت سیزدهم مورد توجه قرار می گیرد و برای تحقق این بخش صنعت توریسم برنامه ریزی اصولی و نقشه راه مدون و معین تهیه خواهد شد تا اهالی این خطه و هم گردشگران از این ظرفیت طبیعی بهره مند شوند.

1400/08/09
12:10:24
5.0 / 5
940
تگهای خبر: برنامه , توریست , ثبت , حمل و نقل
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
EnjoyTrip.ir لذت سفر لذت سفر