گزارش،

داستان آسمانی كه زمین نمی خورد

داستان آسمانی كه زمین نمی خورد

به گزارش لذت سفر فارس هتل آسمان بیشتر از هر چیز باعنوان سازه ای که منظر بنای تاریخی ارگ کریمخانی شیراز را مخدوش کرده، شناخته می شود. هتلی که آتش هم حتی مانع ارتفاع گیری اش نشد و همچنان نمای به ظاهر سفیدش سر به آبی آسمان سائیده است تا رنگ خاکی آجرهای ارگ، دیگر به چشم نیاید.!


محور زندیه را همگان پیوندگاه تاریخ دیرینه و معاصر شیراز می دانند، آنجا که سنت و مدرنیته به هم گره می خورد؛ اما گرچه دیرزمانی از آغاز ساماندهی بناها، بازارها، خیابان ها و گذرهایش می گذرد، هنوز نامش در بین آثار جهانی نیست.
بسیاری می گویند قامت ناساز هتلی که با نمای سفیدش بر سر تاریخ ارگ آجری شیراز افتاده، ثبت جهانی این مجموعه را به خطر انداخته و نه تنها شیرازیان را که تمامی تاریخ دوستان و گردشگران را از موهبت هایی که ثبت جهانی آثار می تواند برای هر مجموعه به ارمغان آورد، محروم کرده است.
با نگاهی به تاریخ، میتوان دریافت که زیبایی و رونق محور زندیه امروزین، قدمتی چهارصدساله دارد. از آن زمان که امام قلی خان، حاکم فارس در دوران صفویه بر مسند حکومت در شیراز نشست و بر آن شد که به تقلید از چهارباغ اصفهان و معماری صفویان در آن شهر، دو خیابان در شیراز بسازد که یکی از آنها خیابان زند و دیگری تنگ الله اکبر بود.
تصمیم این حاکم در دوران های زندیه و قاجاریه هم در بین دیگر حکام طرفدار داشت و بدین ترتیب هسته اولیه شکل گیری محور زند امروزین پایه گذاری شد و بناهایی از دوران صفویه، زندیه، قاجاریه و پهلوی غنایی دیگرگونه به این مسیر داد.
کریم خان اما در تمام این دوران بیشتر از دیگران به رونق این خیابان همت گماشت و از همین رو نام این محور امروزه با او پیوند می خورد. وی در شمال محور مورد اشاره، ارگ کریمخانی را ساخت. قلعه ای که در سال ۱۱۸۹ هجری قمری بنا شد تا مقر حکومتش باشد و مدت ها هم زندان مرکزی شیراز بود، بنایی آجری با معماری منحصر به فرد و حیاطی پر از درخت های نارنج با حوض بزرگ همواره پر آب و چهار ستون فاخر.
بیراه نیست که امروز مطالبه خیلی از مردم، دوستداران شیراز، حامیان گردشگری و برخی مسؤلان دلسوز هم ثبت جهانی این مجموعه و کوتاه شدن قامت هتلی باشد که سال هاست سایه اش از ارگ کریمخانی برداشته نمی گردد.
سالشمار اوج گیری آسمان
ثبت جهانی مجموعه زندیه با وجود هتلی که در خیابان رودکی واقع شده، به نظر بعید می رسد. هتل آسمانی که منظر ضلع غربی ارگ کریمخانی را دستخوش نازیبایی کرده است.
تصمیم به ساخت این هتل نهم بهمن ماه ۱۳۸۰ گرفته شد آن زمان که مالک کنونی اش از سوی سازمان ایرانگردی و جهانگردی وقت به شهرداری شیراز ارائه شد. در سوم اسفندماه ۱۳۸۱ با راه اندازی این مجموعه گردشگری به صورت سه طبقه زیرزمین، همکف و ۶ طبقه هتل موافقت شد. در هفدهم اردیبهشت ماه ۱۳۸۲ کمیسیون ماده ۵ با افزایش ۴۰درصدی تراکم، به تراکم مجاز منطقه، معادل ۸ طبقه، موافقت نمود و درست از این همین جاست که سودای قامت افراشتن این هتل بیشتر از پیش قوت می گیرد تا آنجا که مالک در ۲۶خردادماه ۱۳۸۴ مجوز اضافه شدن طبقات هشتم، نهم و بالکن روبسته آنرا هم کسب می کند.
در ادامه در ۲۲اسفندماه ۱۳۸۴ با افزایش سطح اشغال، چهار طبقه زیرزمین و طبقات دهم و یازدهم به صورت هتل، دوازدهم و سیزدهم به صورت اتاق کنفرانس و طبقات چهاردهم و پانزدهم به صورت هتل و افزایش فضای بالکن روبسته موافقت شد.
در اینجا نقطه، تخلف آشکار در صدور مجوزها و تصویب مصوبات کمیسیون ماده پنج دیده می شود؛ افزون بر این، عدم تعیین سقف ارتفاعی در مصوبه کمیسیون ماده پنج هم زمینه ساز تخلفات بعدی می شود.
در ادامه این روند، سازمان میراث فرهنگی هم با تایید نقشه های معماری در هجده طبقه و با ارتفاع حدود ۷۰ متر موافقت نمود و درنتیجه مجوز راه اندازی بنا به واسطه تعیین نشدن سقف ارتفاعی در مصوبه کمیسیون ماده پنج، باز هم افزایش یافت.
بعد از راه اندازی طبقات و نقض آشکار حریم بصری ارگ کریم خان و همینطور ورود رسانه ها به موضوع، دبیرخانه شورایعالی شهرسازی و معماری ایران در خردادماه ۱۳۹۴ درباره ضرورت کاهش ارتفاع مجموعه به میزان ۴ طبقه و ملاک قرار گرفتن تنها ۱۴ طبقه با عنایت به مصوبه کمیسیون ماده پنج در دیماه ۱۳۸۴ تصریح کرد.
سوم اردیبهشت ۱۳۹۵ شهرداری شیراز ۲متر و ۲۰ سانتی متر از هتل آسمان را تخریب کرد؛ اما در مجموع، این اقدام هم راه به جایی نبرد و برای برگرفتن سایه آن از سر ارگ کریمخانی کافی نبود.
باری دیگر، ساعت ۱۱ بامداد روز ۱۲مردادماه ۱۳۹۸ آتش، نام آسمان بر سر زبان انداخت. مهار آتشسوزی مهیب هتل بیشتر از ۱۴ ساعت زمان برد، خیابان رودکی تعطیل و ساختمان ها هم تخلیه شد.
آتشسوزی سال ۱۳۹۸ در هتل آسمان


منبع:

1400/04/07
13:33:12
5.0 / 5
1303
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵
EnjoyTrip.ir لذت سفر لذت سفر