چرا عربستان میلیاردها دلار در ورزش سرمایه گذاری می کند؟
لذت سفر: عربستان در کمتر از پنج سال نزدیک به دو میلیارد دلار در ورزش هزینه کرده است. چرا سعودی ها میلیاردها دلار هزینه می کنند و چگونه مقامات این کشور با کمک مسی و رونالدو اهتمام در تنوع بخشیدن به اقتصادشان دارند؟
به گزارش لذت سفر به نقل از ایسنا و به نقل از سایت RBC، فوق ستاره آرژانتینی، سال ۲۰۲۱ به عنوان سفیر گردشگری عربستان برگزیده شد. برمبنای قراردادی سه ساله مسی می تواند تا ۲۵ میلیون دلار برای تلاش هایش دریافت کند؛ تلاش هایی همچون چند حضور تبلیغاتی، چند پست در رسانه های اجتماعی و چند سفر خانوادگی به عربستان بندهای این قرارداد بودند.
شرط اصلی قرارداد این است که مسی نه از عربستان و نه از مقاماتش انتقاد کند. تمام اقدامات این بازیکن فوتبال اخیراً با نکات قرارداد مطابقت داشته است. رابطه مهاجم آرژانتینی و عربستان چند سالی است که خوب است.
مسی فوریه ۲۰۲۱ تنها چند هفته بعد از امضای قرارداد، نامه ای به وزیر گردشگری عربستان نوشت و از این که نتوانست به این کشور سفر کند عذرخواهی نمود. وی در نامه ای احمد الخطیب وزیر گردشگری را با عبارت «عالیجناب» خطاب کرد. او دلیل غیبتش را تعهداتش در قبال بارسلونا دانست.
مه ۲۰۲۳ به سبب خروج بدون مجوز مسی از اردوی PSG و سفر تفریحی اش به عربستان سر و صدای زیادی به پا کرد. این مساله موجب نارضایتی مدیران باشگاه و هواداران شد. مسی بعداً پوزش خواست و توضیح داد که این سفر الزامی است. او اشاره کرد: نتوانستم آنرا لغو کنم. مسی به خاطر این همکاری مورد انتقاد قرار گرفت و مخالفان می گویند او چرا برای ۲۵ میلیون دلار این اقدامات را انجام می دهد و زیر پا گذاشتن این قرارداد او را فقیر نمی کند.
عربستان چگونه به مرکز ورزش جهان تبدیل شد؟
واژه sportwashing «شستشوی ورزشی» سال ۲۰۱۸ بعد از اعلام یک بازی دوستانه بین نواک جوکوویچ و رافائل نادال در جده توسط سازمان های حقوق بشری مورد استفاده گسترده قرار گرفت. قرار بود نادال و نوله هر کدام یک میلیون دلار جهت شرکت در این مسابقه دریافت نمایند. با اینحال این بازی یک ماه بعد از اعلام کنسل شد. دلیل رسمی لغو بازی هم مصدومیت نادال اعلام گردید.
در سالهای اخیر، عربستان به سبب میزبانی از تورنمنت های بزرگ و دعوت از سوپراستارها، به یکی از مراکز اصلی ورزشی در جهان تبدیل گشته است. این کشور میزبان مسابقات جایزه بزرگ فرمول ۱، مسابقات رالی داکار، مسابقات بوکس و دیدارهای سوپرجام کشورهای بزرگ اروپایی بوده است.
بر اساس گزارش سازمان حقوق بشر Grant Liberty، سعودی ها تنها در سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۰ حداقل ۱.۵ میلیارد دلار برای میزبانی مسابقات ورزشی در این کشور هزینه کرده اند.
سعودی ها برای ورزش چقدر پول خرج کردند
۶۵۰ میلیون دلار - یک توافق ۱۰ ساله با فرمول ۱ برای میزبانی جایزه بزرگ در جده
۶۰۰ میلیون دلار - انتقال کریستیانو رونالدو به النصر
۵۰۰ میلیون دلار - قرارداد ۱۰ ساله با بزرگترین سازمان کشتی کچ WWE
۴۰۰ میلیون یورو - کریم بنزما به الاتحاد پیوست.
۱۴۵ میلیون دلار - میزبانی سوپرجام اسپانیا در فصل۲۰-۲۰۱۹
مسابقه ۱۰۰ میلیون دلاری بوکس بین آنتونی جاشوا و اندی رویز در سال ۲۰۱۹
۶۰ میلیون دلار - گران ترین مسابقات اسب دوانی جهان با جایزه ۲۰ میلیون دلاری
۳۳ میلیون دلار - مسابقات سری نخبگان Masters در اسنوکر
۱۵ میلیون دلار - مسابقات بین المللی گلف مردان
هزینه برگزاری رالی داکار معلوم نیست. بدین سبب مجموع هزینه ها بیش از ۱.۵ میلیارد دلار است.
پیشنهادهایی که اجرائی نشدند
۱.۲ میلیارد دلار برای انتقال مسی به الهلال
۲۰۰ میلیون دلار - برای مبارزه تایسون فیوری - آنتونی جاشوا در سال ۲۰۲۱
۱۸۶ میلیون دلار - برای قرارداد یک ساله برای همکاری با رئال مادرید
۱۴۰ میلیون دلار - برای میزبانی سوپرجام ایتالیا
۱۰۰ میلیون دلار - برای مسابقه مجدد بین حبیب نورماگومدف و کانر مک گرگور در فوریه ۲۰۲۰
انتقال دسته جمعی ستارگان فوتبال به عربستان
سعودی ها مدت هاست که تلاش زیادی برای جذب ستاره های فوتبال جهان کرده اند. نخستین موفقیت بزرگ اکتبر ۲۰۲۱ اتفاق افتاد؛ زمانی که صندوق سرمایه گذاری عمومی دولت عربستان، خرید نیوکاسل را با قیمت ۴۲۰ میلیون دلار تکمیل کرد. سعودی ها تا حد زیادی به سبب فشار بر مقامات انگلیسی موفق شدند این باشگاه انگلیسی را به دست آورند. رسانه اتلتیک اشاره کرد: کابینه معتقد بود خرید باشگاه لیگ برتری توسط سعودی ها به بهبود روابط بین دو کشور کمک می نماید.
سال ۲۰۲۲ تیم ملی عربستان سعودی با شکست آرژانتین در جام جهانی توانست نگاه ها را به خود جلب نماید. چند هفته بعد خبر انتقال کریستیانو رونالدو به النصر اعلام گردید. این قرارداد برای ۲.۵ سال و مبلغ ۲۰۰ میلیون دلار در سال (شامل قراردادهای تبلیغاتی) است.
در ادامه، کریم بنزما مهاجم ۳۵ساله با باشگاه الاتحاد قرارداد بست. مبلغ قرارداد او ۴۰۰ میلیون یورو برای دو سال است. همین طور مسی در یک قدمی انتقال به تیم الهلال عربستان قرار داشت که به او پیشنهاد قراردادی سه ساله به ارزش هر فصل ۴۰۰ میلیون یورو داده شده بود
با این حال، سعودی ها قصد ندارند به همین جا بسنده کنند. دولت می خواهد درآمد سالانه لیگ را تا سال ۲۰۳۰ به ۴۸۰ میلیون دلار برساند.
چرا عربستان میلیاردها دلار در ورزش سرمایه گذاری می کند؟
الکساندر چفرین، رییس یوفا، بتازگی عنوان کرده بود عربستان با دعوت از ستاره های پابه سن گذاشته، راه اشتباهی را برای توسعه فوتبالش انتخاب نموده است. چفرین اظهار داشته بود: فکر می کنم این شرایط تا حد زیادی تقصیر فوتبال عربستان است. آنها باید روی آکادمی ها سرمایه گذاری کنند، مربی بیاورند و بازیکنان خودرا توسعه دهند.
اما مقامات عربستانی با دعوت از ستاره های فوتبال اهداف دیگری را دنبال می کنند و ورزش تنها یکی از دلیلهای هزینه های میلیاردی است. به لطف قیمت بالای نفت، عربستان حالا ششمین صندوق ثروت ملی در جهان را دارد که میلیاردها دلار در داخل و خارج از کشور سهام دارد و همانطور که بلومبرگ اشاره می کند، دارایی های ورزشی در صدر لیست قرار دارند.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: مقامات می خواهند گردشگری ۱۰ درصد از تولید ناخالص داخلی را تا سال ۲۰۳۰ تشکیل دهد. تا آن زمان این کشور امیدوار است سالانه ۱۰۰ میلیون توریست جذب نماید (سال ۲۰۲۰، حدود ۱۶ میلیون خارجی وارد عربستان شدند.) بنا بر این است که قراردادهای رونالدو و بنزما شامل تعهداتی برای معرفی عربستان به عنوان یک مقصد گردشگریست.
منبع: لذت سفر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب