صنایع دستی گذرگاهی برای رونق گردشگری

صنایع دستی گذرگاهی برای رونق گردشگری

لذت سفر: صنایع دستی، نمونه بارزی از جاذبه های میراث فرهنگی بشمار می رود و در هر شهر و دیاری همراه با جذابیت های منحصر به فرد است که می تواند با خاطره سازی در گردشگران امید به تکرار سفر در همان منطقه را بیشتر کند.


به گزارش لذت سفر به نقل از خبرگزاری ایرنا، ادامه میل گردشگران به سفر در یک شهر و منطقه در حقیقت همان آغازی برای رونق گردشگریست که ارتباط مستقیمی با درآمدزایی و ایجاد رونق اقتصادی برای ساکنان محلی آن مناطق دارد. برای قرار گرفتن در این راه نمایش محصولات صنایع دستی امری تعیین کننده است تا جذابیت های صنایع دستی در معرض دید قرار گیرد.
بروجرد از شهرهای غنی کشور درحوزه صنایع دستی است که با در نظر گرفتن این که صنایع دستی هر شهر قسمتی از میراث فرهنگی آن منطقه و نشانی از تاریخ کهن آن دیار شمرده می شود، همیشه این صنایع مورد توجه مسافران و گردشگران قرار دارد.
شاخص ترین و نام آورترین صنایع دستی بروجرد ورشوسازی است، گواه این ادعا، صدای دلنشین چکش صنعتگران با ذوق در کوچه پس کوچه های بازار قدیمی بروجرد است که هنوز هم آهنگ دلنوازی را به گوش عابران و رهگذران می رساند، نوایی که ریشه در ذوق هنرمندانی دارد که در گذر زمان، میراث دار و احیاگر صنایع دستی این دیار هستند.
حاصل ضربه های چکش بر ورقه های ورشو تولیداتی کاربردی و تزئینی همچون قوری، قندان، قهوه جوش، انواع سماور نفتی و زغالی، گلاب پاش و سینی است که می تواند مورد توجه هر مسافری قرار گیرد و آنرا برای گذاشتن در بهترین جای منزل خود تهیه نماید.
ورشو بروجرد چند سال پیش ثبت ملی شد و گفته می شود از قابلیت ثبت جهانی نیز برخوردار است، علاوه بر ورشو و قلم زنی که وابسته به ورشو است، مسگری، جاجیم بافی، گلیم بافی، صابون پزی، گیوه دوزی، ماشته بافی و چاقوسازی از پرآوازه ترین تولیدات محلی بروجرد است که در گذشته از رونق خاصی برخوردار بوده اند.
این حرفه ها در گذشته به حدی شهرت داشته اند که اکنون در بازار قدیمی شهرستان راسته و بازارچه ها و کوچه هایی به نام این مشاغل وجود دارد، درباب مسگری می توان تصریح کرد که "راسته مسگرهاˈ در بازار قدیمی بروجرد به صورتی شهرت این پیشه را در ذهن تداعی می کند و ظروف مسی در سالهای اخیر محبوبیت خودرا باردیگر به دست آورده اند و علاوه بر کاربردهای زینتی به عنوان یکی از ظروف اصلی آشپزخانه مورد توجه قرار دارد.
گرایش به سمت صنایع دست بافت شامل قلاب بافی، جاجیم، قالی و ماشته بافی از دیگر صنایع دستی مورد استقبال در شهرستان بروجرد به ویژه بانوان است،
رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد در این زمینه می گوید: با آنکه زنان در زمینه های صنایع دستی به صنایع چوب و فلز گرایش کمتری نشان می دهند اما قلم زنی بر روی ورشو فارغ از جنسیت زن و مرد همیشه در بروجرد مورد توجه قرار دارد.
حجت اله یارمحمدی با اعلان اینکه بروجرد دارای تنوع بالایی در صنایع دستی است، اظهار داشت: بروجرد یکی از با استعدادترین شهرهای کشور در حوزه صنایع دستی است که معرفی هر چه بیشتر آنها به احیای ظرفیت های گردشگری و صنایع دستی شهرستان و رونق گردشگری بروجرد کمک موثری خواهدنمود.
وی با اشاره به این که بیش از ۴۰ حرفه سنتی در بروجرد وجود دارد، بیان کرد: در بررسی های تکمیلی ۶۳ رشته در رابطه با صنایع دستی که از گذشته تا کنون در شهرستان بروجرد وجود داشته شناسایی شده که از این بین حدود ۳۵ درصد همچنان فعال است.
وی ادامه داد: اوج هنر کار با فلز صنعت ورشوسازی است، در سالهای اخیر بروجرد به عنوان شهر ملی ورشو معرفی گردید که این اقدام در نتیجه کارهای پژوهشی و تلاش هایی که توسط معاونت صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی لرستان و با دعوت از کارشناسان وزارت مربوطه صورت گرفت.
بنا بر گفته کارشناسان حوزه میراث فرهنگی و گردشگری، شهرستان بروجرد از نظر رونق اقتصادی و تولیدات صنایع کاربردی و تزئینی از دیرباز مشهور بوده و همیشه از جایگاه ویژه ای برخوردارست و می توان گفت گستره صادرات صنایع دستی بروجرد از مرزهای کشور نیز فراتر رفته است.
بروجرد و قابلیت های گردشگری صنایع دستی
گردشگری صنایع دستی و استقبالی که گردشگران در توجه به اقلام متنوع صنایع دستی و خرید از بین آنها به عنوان سوغاتی سفر انجام می دهند می تواند قابلیتی برای تمرکز بیشتر بر این حوزه از گردشگری باشد.
باستان شناس و کارشناس میراث فرهنگی و گردشگری لرستان در این خصوص می گوید: گردشگری صنایع دستی بروجرد قابلیت خوبی دارد، بروجرد به عنوان شهر ملی ورشو ثبت ملی شده اما این شهر قابلیت ثبت جهانی را نیز دارد.
عطا حسن پورافزود: بیش از ۴۰ حرفه سنتی و تولیدی صنایع دستی در بازار بروجرد شناسایی شده است ضمن این که شهرستان بروجرد از نظر رونق اقتصادی و تولیدات صنایع کاربردی و تزئینی از دیرباز مشهور بوده و همیشه از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است.
کارشناس پژوهشگاه، میراث فرهنگی و گردشگری اظهار داشت: از سالهای قبل تا کنون بروجرد در رشته های مختلف هنرهای سنتی و صنایع دستی سرآمد و شهره منطقه بوده است بطوریکه می توان گفت گستره صادرات صنایع دستی بروجرد از مرزهای کشور نیز فراتر رفته است.
فرش دستباف امیدی برای رونق صادرات صنایع دستی
۲۰خردادماه، هم زمان با روز صنایع دستی، بعنوان " روز ملی فرش " در تقویم ۱۴۰۱ ثبت شده، این اقدام بمنظور حفظ جایگاه فرش دستباف کشور انجام شده است، هدف متعالی این اقدام رونق صادارت فرش دستباف و به دنبال آن رونق بخشی به کارگاه های کوچک محلی در شهرها و استانهای مختلف است تا حاصل آن بر سفره های محلی راه پیدا کند.
شهرستان بروجرد دارای حدودا ۳۲ کارگاه قالیبافی تولید فرش متمرکز و غیر متمرکز و صنفی است که در صورت احیای هر چه بیشتر آنها منجر به پویایی در بازار اشتغال به ویژه در میان زنان خانه دار خواهد شد.
در همین خصوص می توان تصریح کرد که طرح های در رابطه با رونق کسب و کارهای خانواده محور بمنظور توانمندسازی بانوان که در دولت مورد توجه قرار دارد یکی از محورهای اصلی این کسب و کارهای خانگی پرداختن به صنایع دستی در رشته های مختلف و از جمله، فرش دست بافت بروجرد است که فعالان آن بانوان هستند.
در جریان سفر معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده که در آذرماه سال قبل صورت گرفت از تعاونی فرش دستباف بروجرد که تعاونی نمونه کشوری و استانی عرضه کننده فرش دست باف، گلیم فرش، گبه و تزئینات فرش است بازدید شد و بنا بر گفته انسیه خزعلی زمینه برای توسعه صادرات فرش دست بافت بانوان فراهم خواهد شد.
بنا بر گفته فعالان حوزه گردشگری و صنایع دستی در ۱۵ سال اخیر توجه بانوان به صنایع دستی بیشتر شده است و عمده متقاضیان برای گرفتن مجوزهای آموزشی صنایع دستی نیز بانوان هستند، که در حقیقت نشان دهنده تلاش آنها جهت راه اندازی کسب و کارهای خانگی با بدست آوردن مهارت هایی در بخش صنایع دستی است، صنعتی که حاصل آن رونق در اقتصاد و سفره خانواده ها است.
۲۰ خرداد ماه به عنوان روز جهانی صنایع دستی نام نهاده شده و همزمان این روز در تقویم ۱۴۰۱ بعنوان روز ملی فرش دستباف ثبت شده است.


منبع:

1401/03/20
14:33:14
5.0 / 5
563
تگهای خبر: آموزش , تولید , ثبت , خرید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۲
EnjoyTrip.ir لذت سفر لذت سفر