طرح ملی گردشگری آشوراده گلستان گرفتار چالش تصمیم گیری

طرح ملی گردشگری آشوراده گلستان گرفتار چالش تصمیم گیری

لذت سفر: تنهایی؛ سرنوشت محتوم تنها جزیره ایرانی دریای خزر از گذشته های دور تا حالا است که اختتام این انزاوی تاریخی به ساماندهی و تدوین طرح تفضیلی کارآمد و معرفی جاذبه های این منطقه بکر به توریستهای داخلی و خارجی همراه با کوشش برای جذب سرمایه گذاران و فراهم کردن زیرساخت های لازم احتیاج دارد.


سرگذشت خشکی کوچک جامانده از میانکاله از همان زمان که به سلطان محمد خوارزمشاه در جریان تعقیب و گریز از چنگال مغول ها پناه داد تا حالا با سرنوشتی سراسر ابهام و رازآلود گره خورده است.
به نوشته دانشنامه جهان اسلام "هنگامی که سلطان به جزیره رسید از لحاظ جسمی بسیار ضعیف شده بود و از ناحیه سینه و ریه احساس درد می کرد. سلطان چهار ماه در جزیره آبسکون (آشوراده) زندگی کرد. وی در همین دوران بود که جلال الدین را که پسر بزرگ تر و لایق تری برای اداره امور بود بجای اوزلاغ شاه که به اجبار مادرش او را انتخاب نموده بود، منصوب نمود و در شوال ۶۱۷ قمری / دسامبر ۱۲۲۰ میلادی درگذشت و در همان جا به خاک سپرده شد.
سال ها بعد از نامهربانی قوم غارتگر آسیای مرکزی با پادشاه خوارزمشاهی، خاک آشوراده بار دیگر قدم های سنگین سربازان روس را در دوران جنگ جهانی دوم حس کرد و تا سال ها بعد از اشغال، این جزیره به مهجوریت و انزوای تاریخی خود سرگرم بود.
حالا سال ها از فرار سلطان خوارزمشاه به آشوراده و اختتام روزهای سلطه گری سربازان روس در این جزیره می گذرد اما همچنان به جز سکوت، تنهایی، سرخوردگی و مهاجرت، خبر دیگری در آشوراده نیست.
این جزیره کوچک که فاصله سه کیلومتری با بندرترکمن دارد به انتظار بازگشت روزهایی پررونق و شلوغ چند دهه قبل است که عمل به وعده های سالهای اخیر، تحقق این آرزو را اندکی باورپذیر و قابل تحقق نموده بود.
اجرای طرح گردشگری جزیره آشوراده در دهه هشتاد بر سر زبان ها افتاد و تصویب آن بارقه امیدی در میان حدود ۳۰۰ هزار ساحل نشینان گلستان و سایر اهالی این استان کم برخوردار به وجود آورد تا با اجرای آن قسمتی از مشکلات اقتصادی و اجتماعی استان برطرف شود.
طرح گردشگری آشوراده که در مسافرت استانی هیات دولت به گلستان به تصویب رسید شامل ساخت اسکله، مسیر دسترسی، آلاچیق، رستوران و دیگر زیرساخت های مورد نیاز حضور گردشگران بود و قرار بود با سرمایه گذاری چهارهزار میلیاردریالی بخش دولتی و خصوصی طی زمان بندی سه ساله به بهره برداری برسد اما موانع گوناگون بر سر اجرای آن به ویژه از طرف دستگاه های دولتی، از شتاب اجرای کامل این پروژه کاست.
کارشناسان معتقدند که یکی از دلیلهای اجرای کند طرح گردشگری آشوراده، تکالیف غیرضرور مجریان این پروژه در تدوین چندین طرح مطالعاتی با رویکرد های بطور تقریبی مشابه است که در صورت ساماندهی و تدوین یک طرح تفضیلی واحد خیلی از مشکلات مانند جذب سرمایه گذار بخش خصوصی برطرف خواهد شد.
از ابتدای بر زبان افتادن اجرای طرح گردشگری آشوراده، ۲ گروه در مقابل هم صف آرایی کردند؛ عده ای مدعی آن بودند که تا چند سال آینده آشوراده باید با فراهم آوردن زیرساخت های لازم و رونق چشم گیر اقتصادی به جایگاهی مانند جزیره کیش نائل شود و از طرف دیگر مخالفان بر این عقیده بودند که هر گونه فعالیت گردشگری در آشوراده حاصلی جز نابودی طبیعت و محیط زیست ندارد چونکه شرایط اقلیمی و جغرافیایی این جزیره امکان سرمایه گذاری ندارد.
با این وجود اجرای طرح گردشگری در تنها جزیره ایرانی دریای خزر بعنوان اصلی ترین مطالبه مردم و مسئولان گلستان در مسافرت استانی هیات دولت به تصویب رسید.
در زمان حاضر اقدامات اجرائی در بخش سایت پشتیبان این پروژه در وضع مطلوب تری قرار دارد و امیدواری بیشتر در این عرصه مشهود است.
در زمینه اجرای طرح گردشگردی در داخل جزیره هم مجوزهای نهایی گرفته شده و نگرانی علاقه مندان به محیط زیست تا حدی کم شده است.
معاون عمرانی استانداری گلستان به آخرین وضعیت این پروژه اشاره نمود و اظهار داشت: اجرای طرح گردشگری در جزیره آشوراده از سال ۹۵ در دستور کار مدیران گلستان قرار گرفت و بر طبق طرح اولیه قرار بود این مساله در عرصه ای به مساحت ۳۸۰ هکتار اجرا شود.
عفت همدم اظهارداشت: دغدغه های محیط زیستی سبب شد تا عرصه منظور شده برای این طرح ابتدا به ۳۸ و در ادامه به ۲۲ هکتار کم شود.
بافت روستایی جزیره خالی از سکنه آشورادهوی اضافه کرد: مطالعات فاز صفر این پروژه در سال ۹۵ برمبنای ملاحظات زیست محیطی انجام شد و این طرح در سال ۹۶ با ذکر الزامات در کمیته ملی محیط زیست به تصویب رسید و در سال ۹۷ کمیته طبیعت گردی سازمان میراث فرهنگی و در سال ۹۹ شورای عالی معماری و شهرسازی با ذکر جزئیات و الزاماتی مجوز اولیه این طرح را تصویب کرد.
بگفته وی قرار شد تا طرح یکپارچه و تفصیلی برای اجرای این پروژه در جزیره آشوراده و سایت پشتیبان توسط مشاور تعیین شده و به شورای عالی معماری و شهرسازی فرستاده شود.
معاون عمرانی استانداری گلستان افزود: همزمان با انتخاب مشاور برای تدوین طرح نهایی، اقدامات لازم برای جانمایی و انتقال زیرساخت ها در سایت پشتیبان در دست بررسی می باشد.
همدم بیان کرد: برمبنای مجوز محیط زیست برق موردنیاز برای طرح طبیعت گردی آشوراده از محل پنل ها و نیروگاه خورشیدی و آب مصرفی با جمع آوری آب باران تامین خواهد شد.
وی افزود: در زمان حاضر منتظریم تا طرح تفصیلی و نهایی این پروژه توسط مشاور ترسیم و به شورای عالی ارسال شده و میزان برق و آب مورد نیاز طبیعت گردی مشخص شود.
همدم افزود: برمبنای مجوز محیط زیست امکان حضور و طبیعت گردی ۵۰۰ نفر بصورت روزانه و ۸۰ نفر بصورت شبانه وجود دارد اما در مجوز شورای عالی معماری و شهرسازی به شب ماندگاری گردشگران اشاره نشده است.
معاون عمرانی استانداری گلستان اصرار کرد که در اجرای طرح گردشگری آشوراده تمام عملیات اجرائی برمبنای ملاحظات محیط زیست صورت خواهد گرفت.
همدم اضافه کرد: هر گونه اجرای عملیات در داخل پهنه ۲۲ هکتاری جزیره آشوراده برمبنای واگذاری موقت به سرمایه گذار انجام می شود و برمبنای ضوابط و مقررات محیط زیست امکان واگذاری قطعی اراضی وجود ندارد.
نماینده حوزه انتخابیه غرب گلستان در مجلس شورای اسلامی هم اظهار داشت: در اجرای پروژه گردشگری در عرصه ۲۲ هکتاری آشوراده به جهت شکایت محیط زیست مازندران حکم توقف فعالیت از طرف دادستانی کشور صادر شد.
عبدالجلال ایری افزود: اصل این شکایت قابل قبول نیست برای اینکه بعد از تشکیل شورای راهبری مدیریت خلیج گرگان و پناهگاه حیات وحش میانکاله، هر گونه اتخاذ تصمیم و یا طرح شکایت نیاز به طرح موضوع در این شورا و کسب مصوبه آن دارد اما محیط زیست مازندران بی توجه به این مصوبه اقدام به شکایت نمود.
وی افزود: پیگیری برای حل این مشکل در حال انجام می باشد و در این خصوص مذاکراتی با رئیس جمهوری انجام شده و باتوجه به اشرافیت ایشان بر مسائل قضایی امیدواریم این مشکل به زودی برطرف شود.
حضور پرندگان مهاجر یکی از جاذبه های جزیره آشورادهایری اظهار داشت: موضوع دیگر در رابطه با طرح گردشگری آشوراده راه اندازی زیر ساخت های لازم در بخش سایت پشتیبان این پروژه در منطقه ساحلی بندرترکمن است که در این بخش روند کار مطلوب بوده و سازمان همیاری های گلستان مقدمات لازم برای تهیه بسته های سرمایه گذاری بخش خصوصی را در دستور کار قرار دارد.
نماینده مردم غرب گلستان در مجلس شورای اسلامی افزود: برخی دغدغه های موجود درباب آزادسازی مسیر دسترسی با همکاری شهرداری بندرترکمن و ستاد اجرائی فرمان حضرت امام (ره) بر طرف شده تا سرعت اجرای عملیات در سایت پشتیبان افزایش یابد.
وی اشاره کرد: همزمان با پیگیری رفع چالش های فراروی اجرای طرح گردشگری جزیره آشوراده، راه اندازی سایت پشتیبان در بندرترکمن با قدرت تمام در حال انجام می باشد.
فرماندار شهرستان ترکمن هم اظهار داشت: برنامه ریزی لازم برای شروع عملیات اجرائی در سایت پشتیبان نهایی شده و بزودی در کارهای عمرانی در آن شروع می شود.
سیدصادق شیرنگی اظهارداشت: همه اقدامات در رابطه با طرح گردشگری آشوراده برمبنای مقررات محیط زیست انجام می شود و علاقه مندان طبیعت دغدغه ای در این خصوص نداشته باشند.
وی بیان کرد: سایت پشتیبان بعنوان محلی برای راه اندازی و ساختن تعدادی از سازه های موردنیاز در جزیره آشوراده مورد استفاده قرار خواهد گرفت و این مصالح و سازه ها با شناور (بارج) بوسیله پهنه آبی خزر به جزیره آشوراده منتقل خواهد شد.
تردد گردشگران به جزیره آشوراده پیش از شیوع کروناجزیره آشوراده که تمام سال میزبان انواع پرندگان بومی و مهاجر است در سال ۵۴ جزو اولین مناطق زیست کره جهان معرفی و ثبت گردید.
۴۰ درصد خاویار ایران در نزدیکی این جزیره به دست می آید.
در سال ۱۸۳۷ میلادی جزیره آشوراده با وجود اعتراض ایران، به دست نیروهای شوروی سابق اشغال شد و این کشور تا چند دهه بعد یک پاسگاه نظامی در آن داشت.
این جزیره پیش از وقوع سیل سال ۱۳۷۲ با امکاناتی همچون پاسگاه ژاندارمری، شرکت تعاونی روستایی، مدرسه، مغازه، مسجد و حسینیه بیش از یک هزار نفر سکنه داشت که به مشاغل دامداری، کارگری، پیشه وری و ماهیگیری مشغول بودند اما با طغیان رود ولگا در روسیه و وقوع سیلاب این جزیره ایرانی خالی از سکنه شد.
آشوراده در زمینه سرزمینی شهرستان بندرترکمن واقع در غرب استان گلستان است.
شکوفایی ظرفیت های بی بدیل گردشگری خصوصاً در بخش دریایی و آشوراده نیازمند تهیه نقشه راه علمی است که کارشناسان امیدوارند با اهتمام مدیران جهادی دولت سیزدهم زمینه رونق همه جانبه این صنعت نوپا در استان گلستان فراهم گردد.



منبع:

1400/09/17
09:53:22
5.0 / 5
578
تگهای خبر: برنامه , تاریخی , ثبت , روستا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
EnjoyTrip.ir لذت سفر لذت سفر