گردشگری خوراک، صنعت پرمنفعت اما مغفول سمنانی ها

گردشگری خوراک، صنعت پرمنفعت اما مغفول سمنانی ها

ایرنا- استان سمنان با تنوع فرهنگی، مناطقی بهره مند از آثار تاریخی و مردمانی با سفره های رنگارنگ از غذاهای مختلف دارد که فرصت مناسبی برای رونق گردشگری خوراک و حضور گردشگران بمنظور رونق اقتصادی شمرده می شود که نیازمند تقویت زیرساخت ها و رویکرد مناسب برای معرفی است.


به گزارش لذت سفر به نقل از خبرگزاری ایرنا، گردشگری بعنوان یک صنعت پرسود انواع مختلف دارد. گردشگری فرهنگی، ماجراجویی، تجاری، اکوتوریسم که با هدف بهره مندی از محیط زیست و طبیعت است، گردشگری تلخ(بازدید از فجایع تاریخی)، سلامت و گردشگری خوراک از حوزه های مختلف صنعت توریسم محسوب می شوند.
گردشگری خوراک بنا به تعریف سازمان جهانی گردشگری (UNWTO) شامل مجموعه فعالیتهای در رابطه با خوردن و نوشیدن در زمان سفر است؛ این فعالیت ها می تواند کلاس ها و دوره های آشپزی یا حضور و بازدید از بازارها و بازارچه های مواد غذایی، کشاورزی، خوراکی ها و حتی بازدید از کارگاه و کارخانه های صنایع تولیدی و فرآوری غذایی و یا غذا خوردن در یک رستوران باشد، طبق آمارها گردشگری خوراک در جهان سالانه ۲۰۰ میلیارد دلار درآمد دارد.
تاکنون ۱۸ غذای استان سمنان در لیست میراث ملی به ثبت رسیده است.
توجه به سفر بر محور خوراک نسبت به گذشته با اقبال عمومی در سرتاسر جهان روبرو شده است. استان سمنان با عنایت به گستردگی جغرافیایی و اقلیمی خاص خود و تلاقی جنگل و بیابان دارای جاذبه های گردشگری و طبیعی مختلف است. وجود اقوام مختلف و تعدد روستا در سطح استان نشان دهنده تنوع خوراک و غذا است که ظرفیت بسیار مطلوبی برای رونق گردشگری غذا را به وجود آورده است.
استان سمنان از تنوع بالایی در انواع نان، غذا و خوراک بهره مند است و با عنایت به مهارت دامداری و وجود عشایر، خیلی از خوراکی ها بر پایه لبنیات در استان تهیه و مصرف می شود و مبتنی برهمین ظرفیت: تابحال ۱۸ غذای استان سمنان در لیست میراث ملی به ثبت رسیده است.
آش واگره روستای جوین، شنگی پلو، جوش بره، شله قروت، قطقی فرومد، نان های روستای ایج (سیریشین و یوزین)، شیوه سنتی فرآوری پنیر در مغار روستای اروانه، ته چین گرمساری، شیوه سنتی پخت سبزی پلو سمنانی، دوشائین حلوا، مهارت پخت کلوچه غربال سری ساده و گردویی روستای افتر، قلیه خربزه (کالک قلیه) روستای لاسجرد، دو کولنا شهر سرخه، گولاچ(نان سنتی سمنان)، نان بُقسَمات سمنان، فنون تهیه فرآورده های لبنی عشایر ایل سنگسر و مهارت پخت آرشه لایی نون، غذاهای ثبت شده از استان سمنان در لیست میراث ملی هستند.
بسیاری از خوراک های استان سمنان توانایی نمادسازی و معرفی به توریستهای داخلی و خارجی را دارد همچون "آروشه" که محصولی منحصربه فرد و راس هرم تولیدات لبنی عشایر ایل سنگسر به حساب می آید. استان تنوع بالایی در تهیه انواع خوراک دارد. بیشتر غذاهای سنتی و دستورپخت های آن موروثی است و اغلب مادربزرگ ها مهارت پخت آنرا دارند که متاسفانه به علت تغییر شرایط زندگی و سبک غذایی خیلی از غذاها در بین نسل جدید طرفدار ندارد و یا تابحال معرفی نشده است.
سرعت بالای زندگی شهری و تعدد مشغله افراد، فست فودها و غذای حاضری را وارد سبد غذایی خانواده ها کرده است، در حالیکه بهره مندی از غذاهای سنتی و خوراک های اصیل به علت شیوه پخت سالم و استفاده از مواد اولیه مرغوب تأثیر شگرفی برسلامت خانواده دارد.
گام اول توسعه گردشگری خوراک زنده نگه داشتن غذاهای سنتی و اصیل استان و معرفی آن به مردم و سپس گردشگران است.
تاک پلو شاهرود گردشگری تازه نفس استان سمنان
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان بیان نمود: گام اول در توسعه گردشگری خوراک، بررسی سفره خوراک استان و ثبت آن در لیست میراث ملی است که شامل پژوهش و ثبت خوراک ها، تبلیغ و ترویج خوراک ها و اطلاع رسانی به جامعه هدف و حفظ غذاهای سنتی و اصیل با ورود در منوهای رستوران ها و آموزش به افراد است.
حمیدرضا دوست محمدی افزود: استان سمنان همانند گنجی پنهان است که خیلی از جاذبه های تاریخی، فرهنگی و طبیعی آن تابحال مستندنگاری نشده است و مردم استان از آن بی اطلاع هستند و ورود توریست نیازمند فراهم سازی زیرساخت های گردشگری و ایجاد ظرفیت پذیرش توریست برپایه فرهنگ بومی است.
یکی از رفتارهای اشتباه که در گردشگری استان سمنان از جانب بعضی از شهروندان رخ می دهد هدایت گردشگران به استانهای همجوار در سایه بی اطلاعی شهروندان از جاذبه های گردشگری استان است
وی اضافه کرد: دلیل اصلی تعداد کم توریست در استان سمنان معرفی نشدن داشته های فرهنگی و گردشگری می باشد که دفاتر خدمات مسافرتی و مردم نقش مهمی در این معرفی دارند. از طرفی ورود توریست بدون برنامه و آمادگی بسیار مخرب است و باید به صورت تدریجی و همگام با ایجاد زیرساخت های لازم در حوزه های مختلف باشد تا بتوان گردشگری پایدار در استان سمنان ایجاد کرد.
دوست محمدی خاطرنشان کرد: یکی از رفتارهای اشتباه که در گردشگری استان سمنان از جانب بعضی از شهروندان رخ می دهد هدایت گردشگران به استانهای همجوار در سایه بی اطلاعی شهروندان از جاذبه های گردشگری استان است و در نتیجه هدایت گردشگران به استانهای همجوار فرصت رونق گردشگری و بهره مندی اقتصادی از این حوزه را سلب می کند، در صورتیکه باید با معرفی فضاهای روستایی و شهری گردشگران را به استان علاقمند نماییم.
توسعه فرهنگ سرمایه گذاری به جای فرهنگ دلالی
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان بیان کرد اظهار داشت: در استان ۳۸ کاروانسرا وجود دارد که ظرفیت بسیار خوبی برای گردشگری و خصوصا گردشگری غذا است اما متاسفانه مشکلات ناشی از مالکیت آنها فرصت مرمت، احیا و واگذاری به بخش خصوصی را نمی دهد.
دوست محمدی عنوان کرد: سرمایه گذاری دولتی در زیرساخت ها بسیار بلندمدت است و توسعه پایدار در جوامع محلی تنها سرمایه گذاری بخش خصوصی شکل می گیرد. ورود بخش خصوصی در گردشگری خوراک و استفاده از ظرفیت کاروانسراها نقش موثری در جذب توریست دارد و با همکاری سازمان اوقاف و امور خیریه و ستاداجرایی فرمان امام(ره) مالکیت کاروانسراها به میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان سپرده شود و با واگذاری به بخش خصوصی و حذف مقررات زاید، گردشگری استان جانی تازه گیرد.
وی اضافه کرد: یکی از مهم ترین خاستگاه های رونق گردشگری خوراک استان سمنان بوم گردی های فعال می باشند. هم چنین تسهیلاتی مانند تغییر تعرفه تجاری به گردشگری و معافیت های مالیاتی ۵۰ درصدی برای تاسیسات گردشگری مانند سفره خانه ها و رستوران های بین راهی در مورد فعالیت در حوزه های گردشگری بخصوص گردشگری خوراک صورت می گیرد.
سبزی پلو سمنانی
غذای محلی در لیست غذایی خانه های بوم گردی قرارگیرد
فعال گردشگری و مالک یک واحد بوم گردی استان سمنان بیان نمود: میهمانان و مسافران با غذاهای سنتی و محلی در بوم گردی ما پذیرایی می شوند و فقط غذاهای سنتی تهیه و عرضه می شود که این مورد مورد استقبال مسافران بخصوص توریستهای خارجی قرار گرفته است.
محمدهادی ایزدفر در مورد توسعه بوم گردی اضافه کرد: در نظر داریم تا با تاسیس مجتمع گردشگری به شکل ویژه ای در عرصه تهیه خوراک محلی فعالیت و غذاهای بیشتری را به مسافران عرضه نماییم.
ایزدفر افزود: هیچ گونه غذای فست فودی در بوم گردی ما در اختیار مسافران قرار نمی گیرد و تمامی وعده های غذایی شامل غذاهای سنتی استان و بخصوص منطقه است که جذابیت بسیاری برای مسافران دارد و در بعضی موارد بازگشت مجدد توریست را به دنبال داشته است.
جذب مسافران با معرفی غذاهای سنتی و تاسیس رستوران سنتی همچون اهداف این فعال گردشگری برای رونق کسب و کار خود در کنار حفظ و معرفی غذا های بومی و محلی است.
گردشگری خوراک با طعم تجربه نو
مسئول گردشگری خوراک اداره کل میراث فرهنگی استان سمنان بیان نمود: توجه به غذا، تنوع و کیفیت آن دغدغه فعالان حوزه گردشگری می باشد که در این میان تجربه موفق برگزاری چند دوره جشنواره سفره ایرانی با حضور آشپزان برتر و هم برگزاری جشنواره های غذایی به صورت فصلی، جشنواره نان و خوراک های محلی، تأثیر بسیاری بر معرفی گردشگری خوراک در استان داشته است.
هدی طالبیان افزود: با عنایت به جذابیت خوراک و غذا در سفرها و راه اندازی مرکز اطلس خوراک ایرانی به دنبال ورود غذاهای محلی در لیست غذای سفره خانه ها، رستوران ها و مراکز اقامتی برای آشنایی مسافران و گردشگران با طعم و رنگ های منحصر به فرد غذاهای استان سمنان هستیم.
وی ضمن اشاره به برگزاری جشنواره های غذا در سطح ملی و استانی اضافه کرد: تهیه پرونده های ثبت غذا در لیست معنوی و ثبت آن در اطلس خوراک ایرانی، برنامه ریزی در مورد برگزاری دوره های کارآفرینی گردشگری خوراک و برگزاری تورهای آشنایی با تنوع خوراک و نان در استان در کنار برگزاری شبهای فرهنگی همچون اقدام های اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان سمنان است.
طالبیان تصریح کرد: استان سمنان به علت اقلیم منحصر به فرد، همسایگی با کویر و دریا و همینطور حضور استانهای مجاور و عشایر خودکفا، تنوع زیادی در زمینه خوراک و نان دارد و بیشتر از ۷۰ نوع نان مختلف در سطح استان هنوز پخت و مصرف می شود.
با توجه به جذابیت خوراک و غذا در سفرها و راه اندازی مرکز اطلس خوراک ایرانی، غذاهای محلی باید به لیست غذای سفره خانه ها، رستوران ها و مراکز اقامتی برای آشنایی مسافران و گردشگران با طعم و رنگ های منحصر به فرد غذاهای استان سمنان وارد شود.
وی افزود: تمرکز بر گردشگری غذا علاوه بر افزایش جذابیت سفر و کنجکاوی مسافران برای امتحان طعم های جدید و حوزه های متنوعی از گردشگری مثل گردشگری سلامت، گردشگری کشاورزی و همینطور همراهی و حمایت خیلی از مشاغل و صنف ها را نیاز دارد.
وی تهیه بسته تخصصی سفر با محوریت خوراک را مهم برشمرد و افزود: مسافران در این بسته تخصصی تجربه تکرارنشدنی از برداشت و خرید محصولات ارگانیک در کنار شرکت در جمع دوستانه جهت پخت غذا، نوشیدنی و دسر، معاشرت و آشنایی با فرهنگ جدید را در گردشگری خوراک خواهند داشت.
ته چین سنگسری انوع ته چین در استان سمنان از ایوانکی تا فرومد
مدیرعامل انجمن حافظان میراث فرهنگی استان سمنان و مربی آشپزی عنوان کرد: برای توسعه گردشگری غذا باید غذای بومی استان را معرفی و نمادسازی کرد، یکی از مصادیق این نمادسازی استانی جشنواره آش زنجان است که به صورت سالانه برگزار شده و تأثیر شگرفی در حضور گردشگران و میهمانان از سراسر کشور و توریستهای خارجی داشته است.
ملیحه صیاد طوری اضافه کرد: استان سمنان هم ظرفیت برگزاری جشنواره "ته چین" را به علت وجود ته چین های متفاوت داراست، از ایوانکی در شهرستان گرمسار تا فرومد در میامی، انواع ته چین با دستور پخت متفاوت وجود دارد و تابحال هم سه دوره جشنواره استانی ته چین با معرفی هشت نوع ته چین از شهرستان های استان برگزار شده است.
صیادطوری تصریح کرد: استان ظرفیت بالایی در توسعه گردشگری دارد و گردشگری خوراک با اقبال بسیاری مواجه می باشد. حتی در جشنواره های آیینی مختلفی که برگزار می شود بازدیدکنندگان اغلب به دنبال امتحان غذاهای سنتی و خوراکی های محلی هستند خصوصا افرادی که در کلان شهرها زندگی می کنند بسیار طرفدار غذای محلی هستند.
وی افزود: دغدغه های مهم فعالان گردشگری در توسعه گردشگری استفاده از ظرفیت تردد مسافران و معرفی غذاها است که متاسفانه تابحال مورد بی توجهی قرار گرفته است و مردم استان به داشته های خود اغلب بی تفاوت هستند در صورتیکه بسیار جذاب و متنوع است. با برگزاری جشنواره های خوراک آیینی در کنار جذب گردشگران و معرفی خوراک های استان امکان اشتغالزایی برای هنرمندان و مشاغل خانگی هم فراهم می شود.
مدیرعامل انجمن حافظان میراث فرهنگی استان سمنان عنوان کرد: همکاری دستگاههای دولتی و حمایت های مالی از جشنواره ها باعث رونق کسب و کار فعالان حوزه خوراک می شود و رونق گردشگری خوراک مستلزم برگزاری جشنواره های مختلف غذا در فاصله های زمانی کوتاه مدت، ورود خوراک های محلی به لیست غذای رستوران ها و مراکز عرضه غذا بخصوص رستوران های جاده ای و معرفی انواع غذاهای سنتی استان به رستوران های کشور است.
دیگی سنگسر سخن آخر
رونق گردشگری خوراک بر پایه تنوع غذاهای محلی و بومی شکل می گیرد اما فقط وجود این تنوع کافی نیست، بلکه معرفی خوراک های محلی نیازمند وجود زیرساخت های فنی مانند رستوران ها، کافه ها، مجتمع های اقامتی، فضاهای روستایی و عشایری با رعایت تشریفات پذیرایی است.
از طرفی سالانه حدود ۲۰ میلیون مسافر بدون توقف از استان سمنان گذر می کنند. ظرفیتی که فرصت بسیار مناسبی برای رونق صنعت توریسم در تمامی زیرشاخه ها است اما متاسفانه فضاهای شهری و جاده ای آمادگی پذیرش آنان را ندارد.
با رونق صنعت توریسم غذا و زنده نگاه داشتن خوراک های محلی علاوه بر درآمدزایی و ایجاد اشتغال، غذاهای سنتی و سالم به سفره خانواده ها وارد می شود که مصرفشان بر سلامتی افراد اثرگذار است.
افزایش روزافزون سرعت زندگی، دغدغه های مختلف کاری، ورود ویروس کرونا و تغییر شرایط، تغییر بافت فرهنگی جامعه و سبک زندگی بر جنبه های مختلف فرهنگی، تاریخی، اجتماعی، تربیتی خانواده ها تأثیر گذاشته است و باید به یاد داشته باشیم که هنوز هم سفره ها گرمابخش روابط افراد و فراهم کننده فرصت همنشینی است و چه بهتر که با غذاها و خوراک های محلی در کنار حفظ سلامت و زنده نگاه داشتن میراث پرارزش خود زندگی نماییم./

1400/09/05
13:37:34
5.0 / 5
621
تگهای خبر: آثار تاریخی , آموزش , برنامه , بوم گردی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۴
EnjoyTrip.ir لذت سفر لذت سفر