در چهل وچهارمین نشست كمیته میراث جهانی یونسكو؛

منظر فرهنگی اورامانات

منظر فرهنگی اورامانات

به گزارش لذت سفر «منظر فرهنگی اورامانات/ هورامان» در چهل و چهارمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو بعنوان بیست و ششمین اثر میراث فرهنگی ملموس ایران در لیست جهانی یونسکو به ثبت رسید.



به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ایرنا، در نشست عصر امروز سه شنبه پنجم مرداد ۱۴۰۰(۲۵ ژوئیه ۲۰۲۱) چهل و چهارمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو (UNESCO) پرونده منظر فرهنگی اورامانات/ هورامان بررسی و با تصویب اعضای کمیته، اورامات/ هورامان بعنوان بیست و ششمین میراث فرهنگی ملموس ایران در لیست جهانی یونسکو به ثبت رسید.
پرونده ثبت جهانی منظر فرهنگی اورامانات/ هورامان در استانهای کرمانشاه و کردستان با حدود ۴۰۹ هزار هکتار عرصه و حریم قرار دارد که ۱۰۶ هزار هکتار آن در ارتباط با عرصه و ۳۰۳ هزار هکتار هم جزو حریم است. این پرونده سال قبل به یونسکو ارسال شد.
هورامان یا اورامان نام منطقه ای تاریخی با بافت پلکانی و آداب و رسوم بسیار خاص است که بخش هایی از شهرستان های سروآباد، سنندج و کامیاران در استان کردستان و شهرستان های روانسر، پاوه، جوانرود و ثلاث باباجانی در استان کرمانشاه را شامل می شود. بخش اصلی منظر فرهنگی هورامان/ اورامانات شامل دره های ژاوه رود، اورامان تخت، لهون است.
حدود ۷۰۰ روستا در منطقه اورامانات/ هورامان قرار دارد. در سال ۱۳۹۹ ارزیابی میدانی منظر فرهنگی اورامانات / هورامان بوسیله ی یک ارزیاب ایکوموس جهانی انجام شده است.
منطقه هورامان/اورامانات منطقه ای فرهنگی در غرب کشور بین دو استان کردستان و کرمانشاه واقع شده که دارای کوه های سربه فلک کشیده و رودهای خروشان است. وجود این عوامل طبیعی دره هایی را شکل داده که ساکنان هورامان/ اورامانات، هزاران سال در تعامل با طبیعت زندگی کرده و این تعامل را میتوان در باغ های پلکانی، معماری پلکانی زندگی هوار نشینی(کوچ گاه های موقت)، جشن ها و آیین های اصیل، صنایع دستی منحصر بفرد منطقه و... مشاهده کرد.


منطقه هورامان دارای قدمت تاریخی با پیشینه ای کهن فرهنگی، آداب و رسوم و نمادهای فرهنگی ویژه ای است که هر کدام از این نمادها روشنگر گوشه هایی از زوایای فرهنگ غنی و پربار این منطقه را نمایان می کند. پیشینه سکونت در این منطقه به قبل از تاریخ بر می گردد که کشف قباله های هورامان وجود حاکمیت آشوریان، مادها، هخامنشیان و یونانیان را تأیید کرده است.
کهن ترین آثار سکونت انسان در بررسی ها و جستجوهای دیرینه شناسی در اطراف روستای هجیج یافت شده و در ارتباط با دوران پارینه سنگی است که بر اساس گزارش باستان شناسان بیشتر از ۴۰ هزار سال تا حدود ۱۲ هزار سال قدمت دارند.
معماری پلکانی اورامان تخت و خانه های دیدنی آن، روستا را به شکل هرم گونه درآورده است که در راس این هرم قلعه ای باستانی قرار دارد.
خانه های پلکانی در دامنه کوه که سقف خانه پایینی حیاط خانه بالایی است در اورامانات / هورامان

1400/05/06
09:35:19
5.0 / 5
1004
تگهای خبر: باستانی , تاریخی , ثبت , روستا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۱
EnjoyTrip.ir لذت سفر لذت سفر