دومین سیزده بدر كرونایی جشن پاسداشت سلامت

دومین سیزده بدر كرونایی جشن پاسداشت سلامت

به گزارش لذت سفر در فرهنگ ایران، نوروز، جشن نوزایی طبیعت است و به فرخندگی این نوزایی سیزده بدر در آغوش طبیعت سپری می شود اما سال جاری چون سال قبل به علت همه گیری ویروس کرونا و محدودیت های تردد همه باید میهمان خانه های خودشان باشند.


به گزارش لذت سفر به نقل از ایرنا، پاسداشت طبیعت با روح جشن سیزده بدر عجین است و هرگونه غفلت از زمین و زیستمندانش از بن مایه های آن به دور است. اگر حضور در طبیعت و گردهمایی سیزده بدر می تواند به تهدید جان مردم منجر شود، بهتر آن است که به پاسداشت و فرخندگی این روز، سیزده بدر سال جاری مثل سال قبل در کنار سبزینگی ها، باغچه ها و گلدان های خانه برگزار گردد.
کرونا ۲ سال است که نسخه همه دنیا را در هم پیچیده و الان بزرگترین گردهمایی ایرانی ها در طبیعت " سیزده به در " متاثر از این ویروس نه در کنار طبیعت که در خانه جشن گرفته می شود.
یکی از زیباترین آیین های نوروزی، جشن و پایکوبی در دامن طبیعتی است که در بهار از طریق رسیده، نفس تازه کرده است. جشن طبیعت آنقدر برای ایرانی ها اهمیت دارد که سال قبل با پاندمی کرونا این جشن در کنار گلدان ها و باغچه های خانه و یا بر فراز پشت بام ها برگزار گردید. سازوکارهای دولتی برای مهار کرونا، قوانین منع عبور و مرور خودرو ها را در سیزده فروردین پیش بینی نمود و بدین ترتیب همه میهمان خانه های خودشان بودند.
ماندن در خانه فرصتی برای پاسداشت بایسته طبیعت
بسیاری از کنشگران محیط زیست شرایط قرنطینه کرونایی را فرصتی برای پاسداشت بایسته طبیعت در سیزده بدر سال قبل دانستند. سیزده بدری که طبیعت ایران به دور از هجمه صدمه ها و تهدیدها در عین برگزاری یک جشن ملی پاس داشته شد.

این همبستگی و همیاری در جلوگیری از پیشروی ویروس کرونا در شیوه برگزاری یک جشن ملی ستودنی است. فرصتی که علاوه بر هم بستگی در کنترل ابعاد انتشار کرونا به ما آموخت که میراث طبیعی و فرهنگی در کنار هم می توانند پایدار ومانا بمانند به این شرط که یکی را قربان دیگری نکنیم. شوربختانه هر ساله بی توجهی در برگزاری جشن سیزده بدر در دامن دشت و صحرا و در کرانه های چشمه ها و رودخانه ها طبیعت را دستخوش صدمه و آلودگی می کند.
حالا سال جاری دومین سالی است که به علت همه گیری کرونا محدودیت هایی وضع شده تا در بزرگترین گردهمایی ایرانی ها در طبیعت از بروز فاجعه جلوگیری شود. نوروز سال جاری به علت دید و بازدیدهای نوروزی و سفرهایی که خارج از پروتکلهای سفر ایمن صورت گرفت به افزایش آمار مبتلایان و فوتی های کرونا منجر گردید تا آنجا که در استان اصفهان، شهرستان های گلپایگان و خوانسار در وضعیت قرمز و شهرستان های اصفهان، لنجان، مبارکه، نجف آباد و تیران و کرون در وضعیت نارنجی قرار گرفتند.
در استان اصفهان حالا در واپسین روزهای نوروز محدودیت ها و ممنوعیت های ترافیکی در شهرستان های نارنجی و قرمز وضع شده تا از تجمع مردم در طبیعت و بوستان ها جلوگیری شود. در این روز ورود خودرو های دارای پلاک غیربومی به شهرستان های قرمز و نارنجی منع قانونی دارد و توقف وسایل نقلیه در کنار بوستان ها، بیشه ها، حاشیه رودخانه ها و پارک های شهر ممنوع می باشد.
دومین سیزده بدر کرونایی فرصتی برای اندیشیدن
سیزده بدر یکی از زیباترین جشن های ایرانی است که با همه زیبایی و شکوهش و با این که به نام پاسداشت طبیعت شناخته می شود اما شوربختانه به علت بی توجهی و ناآگاهی، برخی طبیعت را گرفتار آلودگی و صدمه می کنند و این مورد می تواند میراث طبیعی و هم جلوه هایی از این جشن زیبا را بعنوان میراث فرهنگی ناملموس تحت تأثیر قرار دهد. ازاین رو شاید دومین سیزده بدر کرونایی ایران فرصتی باشد برای اندیشیدن به اینکه جشن نوزایی زمین را میتوان با احترام و احتیاط بیشتری برگزار کرد تا هم زمین و هم جان زیستمندان آن و همچون مردمی که در معرض یکی از مهلک ترین بیماری هایی که دنیا تجربه کرده است در امان باشند.
شاهین سپنتا از فعالان میراث فرهنگی و طبیعی درباره برگزاری جشن سیزده بدر به ایرنا اظهار داشت: در تقویم رسمی کشور از جشن سیزده بدر با عنوان «روز طبیعت» نام برده شده است. این نام تنها به مفهوم رفتن در دامان طبیعت و آلودن آن نیست. بر بنیان آموزه های فرهنگ ایرانی و فلسفه برگزاری جشن های ایرانی، در چنین روزی بیشتر از هر روز دیگر باید حرمت طبیعت را پاس بداریم.
سپنتا اعتقاد دارد توسعه گردشگری و طبیعت گردی زمانی می تواند بعنوان یکی از شاخصهای توسعه پایدار در هر جامعه ای به شمار آید که سبب تخریب محیط زیست و تهدید زیستمندان نشود.

جشن های ایرانی پیوند ناگسستنی با طبیعیت دارند
این پژوهشگر جشن های ایرانی در ادامه خاطرنشان کرد: جشن های ایرانی همچون سیزده بدر که پیوند ناگسستنی با طبیعت دارند، یکی از سرمایه های نمادین ملی و در خدمت توسعه پایدار فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی کشور هستند. اما برگزاری این جشن ها هم باید با رعایت حرمت و حریم طبیعت و در جهت توسعه پایدار صورت گیرد، در غیر این صورت نه تنها یکی از شاخصهای توسعه نخواهند بود که برعکس به عامل رکود جامعه و تخریب محیط زیست کشور تبدیل خواهند شد.
این پژوهشگر جشن های ایرانی ضمن اشاره به ریشه های برگزاری جشن سیزده بدر اضافه کرد: در فرهنگ ایرانی، سیزدهمین روز از فروردین ماهبه نام ستاره «تیر»یا «تِشتَر» که در باورهای کهن، ایزد اهورایی باران و ترسالی بود، نامزد شده است. بر این پایه، مردم بعد از برگزاری جشن های نوروزی، در سیزدهم فروردین ماه به پاس همه داده های اهورایی به نیایش پروردگار یکتا پرداخته و در حالیکه در کوه و در و دشت گرد می آمدند، در کنار مناظر زیبای طبیعی به شادی و پایکوبی می پرداختند و از خداوند خواهشِ باران یا طلب برکت و خرمی می کردند.
وی خاطرنشان کرد: درحقیقت، «سیزده بدر» یکی از جشن های باران خواهی است که همه ساله در آستانه تابستان بزرگ و در بهار طبیعت برگزار می گردد. در فرهنگ ایران، چنان که ابوریحان بیرونی هم در کتاب «آثارالباقیه»یادکرده، تیر روز یا روز ۱۳ از فروردین ماه روزی «نیک» است.
فرصتی برای خود ترمیمی طبیعت
وی اعتقاد دارد که در شرایط پیش رو میتوان سیزده بدر سال جاری را هم مثل سال گذشته، در خانه و در کنار نمادهای طبیعت چون باغچه و یا چند گلدان به صورت نمادین جشن گرفت. فرصتی که به قول سپنتا می تواند مهلتی برای خود ترمیمی طبیعت به شدت فرسوده و صدمه دیده ایران باشد.

جشن سیزده بدر و گردهمایی در دامن طبیعت، از جشن‎های ایرانی است که هر ساله در بهار و فصل رویش برگزار می گردد. گشت و گذاری بهاری که در آن خانواده ها با پختن غذاهای خاص نواحی ایران، بازی های محلی و جشن و پایکوبی، این روز را در بیرون از خانه، در کنار دشت ها، صحراها و آب های روان سپری می کنند. آیین های زیبای جشن سیزده بدر را میتوان با ملاحظات محیط زیستی و در جهت حفظ طبیعت از آلودگی ها و صدمه ها برگزار کرد. سال جاری دومین سالی است که به علت همه گیری کرونا، جشن سیزده بدر با محدودیت هایی جهت حفظ سلامت مردم برگزار می گردد.
علاوه بر ممنوعیت های وضع شده در روز سیزده فروردین، در روزهای نوروز محدودیت های تردد در ساعت پایانی شب و منع ورود خودرو های دارای پلاک شهرستان های قرمز و نارنجی اعمال شد. با این وجود این محدودیت ها نتوانست مانع تغییر رنگ برخی شهرستان های استان اصفهان شود.





1400/01/15
11:36:51
5.0 / 5
1316
تگهای خبر: خودرو , سفر , شهر , طبیعت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۴ بعلاوه ۵
EnjoyTrip.ir لذت سفر لذت سفر