برگه زردآلو ثبت می شود؟

برگه زردآلو ثبت می شود؟

لذت سفر: «مهارت سنتی تهیه برگه زردآلو، قیسی و بُلبُلی»، میراث ناملموس استان سمنان است که با رواج شهرنشینی و توسعه شهری، کمرنگ شده و در حال حاضر بیشتر زنان و افراد مسن به این روش پایبند هستند، بدین جهت این مهارت سنتی در خطر فراموشی قرار گرفته است. بدین سبب پرونده ثبت این عنصر در لیست میراث ناملموس تهیه شده است و به زودی مراحل ثبت آن صورت خواهد گرفت.


هانی رستگاران ـ مسؤول ثبت آثار و حرایم میراث ملی استان سمنان ـ درباره ی «مهارت سنتی تهیه برگه زردآلو، قیسی و بُلبُلی» به ایسنا اظهار داشت: به سبب فراوانی این میوه در فصل تابستان، باغداران منطقه بسطام، میوه زردآلو را به شکل برگه خشک شده تهیه می کنند تا در فصل سرد سال از آن بهره گیرند. بدین جهت باغداران این منطقه به سبب باغ های وسیع و فراوان زرد آلو همه ساله علاوه بر فروش و تازه خوری میوه زردآلو، به تهیه حجم بسیار زیادی از برگه زردآلو مبادرت می کنند. بطور متوسط حدود ۶۵ درصد تولید محصول زردآلو بصورت تازه خوری در بازار استان سمنان و استانهای گلستان، مازندران، تهران، اصفهان و غیره مصرف می شود و حدود ۳۵ درصد آن بصورت فرآوری بصورت برگه، قیسی، بلبلی، مربا، کمپوت و لواشک در کارگاه های بزرگ و کوچک خانگی تهیه می شود؛ یعنی بطور متوسط از هر پنج کیلوگرم زردآلو یک کیلوگرم برگه تولید می شود. همین طور قسمتی از تولیدات برگه و قیسی به خارج از کشور صادر شود.
او درباره ی ثبت این مهارت سنتی در لیست میراث ناملموس کشور، اظهار داشت: مهاجرت روستاییان به شهر و رشد زندگی و فرهنگ شهرنشینی لطمه هایی به مهارت سنتی تهیه برگه زردآلو، قیسی و بلبلی وارد کرده است. نسل جوان، بطور معمول از پرداختن به مهارت های سنتی برای تهیه این نوع از محصولات باغی امتناع کرده و حاضر به تحمل سختی آن نیستند. بدین سبب بر اثر رواج زندگی و فرهنگ شهرنشینی و تغییر شیوه های سنتیِ گذران زندگی به سبک جدید، نسل جدید کمتر به تهیه برگه زردآلو مبادرت می کنند. بدین جهت شناسایی، تهیه پرونده ثبتی، مستندنگاری، ترویج، آموزش، ایجاد انگیزه در میان نسل جدید و وجود باغ های زردآلو سبب حفظ و ماندگاری این محصول سنتی می شود، در این جهت پرونده ثبتی آن هم آماده شده است که به زودی در پروسه ثبت قرار می گیرد.



رستگاران در ادامه درباره ی روش تهیه «قیسی» بیان کرد: از برگه های دودی شده زردآلو، «قیسی» تهیه می شود. به این روش که بعد از ۱۲ ساعت که برگه ها در معرض دود گوگرد قرار گرفتند و در اصطلاح دودی شدند، طبق های برگه را از درون فضای کوره خارج کرده و مغز زردآلو یا گردو را در بین برگه نهاده و دو طرف آنرا روی هم می گذارند. برای لذیذترشدن قیسی ها دو عدد مغز زردآلو درون آن می گذارند. سپس به مدت سه روز قیسی ها را در مقابل نورآفتاب خشکانده و بعد از این مرحله قیسی ها را شسته و باردیگر روی طبق چیده و به مدت پنج تا شش ساعت باردیگر درون کوره و در معرض دود گوگرد قرار می دهند. بعد از گذشت این مدت، طبق ها را از فضای کوره خارج کرده و به مدت یک روز در مقابل نور آفتاب می خشکانند.



مسؤول ثبت آثار و حرایم میراث ملی استان سمنان همین طور درباره ی روش تهیه «بلبلی» اظهار داشت: میوه سالم، شفاف و خوش آب و رنگ زردآلو بعد از چیده شدن درون طبق های چوبی، در کنار هم چیده شده و برای مرحله دود دادن گوگرد درون کوره قرار می گیرند. بعد از ۱۲ تا ۱۳ ساعت دود دادن، طبق های حاوی بلبلی از درون کوره خارج شده و در معرض تابش نور خورشید قرار می گیرند. آلوچه، آلبالو و زردآلوی نارس که در اصطلاح به آن «زنگلاچو» می گویند نیز به همین روش دود داده و در معرض نور آفتاب می خشکانند.






رستگاران در آخر اظهار داشت: بنا بگفته باغداران مسن منطقه بسطام، تهیه این محصولات قدمتی بیش از چند قرن دارد. امروز هم بیشتر زنان و مردان میانسال به تهیه این محصول مبادرت می کنند.




زردآلو میوه ای شیرین با طبع سرد و تر است و سرشار از مواد مغذی بوده و به سبب خواص فراوان، بین افراد و حتی در زمینه طب سنتی کاربرد فراوانی دارد. این میوه را می توان به اشکال مختلف همچون مربا، کمپوت، خورشت، آش و از همه مهم تر از آن برگه، قیسی و بلبلی تهیه کرد. «برگه زردآلو» یکی از خوشمزه ترین و لذیذترین محصولات تبدیلی کشاورزی از میوه زردآلو است و امروزه «برگه زردآلو» یکی از ترکیبات آجیل شمرده می شود.
«برگه زردآلو» دارای آنتی اکسیدان طبیعی و مواد معدنی مهم، مثل کلسیم، مس و پتاسیم است که بدن را در مقابل عوامل و مشکلات محیطی و جسمانی کمک و محافظت می کند. همین طور از آنجا که پتاسیم بالایی دارد می تواند ورم را در بدن افراد خصوصاً زنان حامله کم کند و برای بینایی، سلامت قلب، پوست، بهبود مشکلات روده، کاهش ریزش مو مفیدست.




منبع:

1401/12/11
14:42:12
5.0 / 5
305
تگهای خبر: آموزش , تولید , ثبت , روستا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
EnjoyTrip.ir لذت سفر لذت سفر