گزارش لذت سفر

تاملی بر افزایش عوارض ۴۴هزار تومانی سفر

تاملی بر افزایش عوارض ۴۴هزار تومانی سفر

لذت سفر: عوارض خروج از كشور در سال آینده 44 هزار تومان افزایش دارد، از درآمد كل عوارض هم 80 هزار تومان به گردشگری داده می شود ولی تجربه سالهای پیش نشان میدهد نباید امیدی به این تدبیر داشت!



به گزارش لذت سفر به نقل از مهر، آذر ماه سال ۹۶ وقتی كه لایحه بودجه سال ۹۷ توسط دولت تقدیم مجلس شورای اسلامی شد، عوارض خروج از كشور كه تا آن زمان برای سفرهای خروجی هوایی ۷۵ هزار تومان بود، به ۲۲۰ هزار تومان افزایش یافت.
این رقم طبق لایحه پیشنهادی باید برای سفر اول غیر زیارتی به خارج از كشور، ۲۲۰ هزار تومان، برای سفر دوم ۳۳۰ هزار تومان و برای سفر سوم و بیشتر ۴۴۰ هزار تومان در نظر گرفته می شد.
همان ایام علی اصغر مونسان در یك نشست خبری اظهار داشت: آنچه رئیس جمهور تاكید داشتند، به سوژه رونق گردشگری و ارتقا این صنعت و افزایش تورهای ورودی مربوط است. به همین خاطر در زمان تدوین لایحه بودجه، دولت برای عوارض خروج از كشور تصمیمی گرفت كه بر این اساس قسمتی از اعتبار به این سازمان تعلق می گیرد و سازمان برنامه و بودجه این اعتبار را در بودجه سازمان برای سال ۹۷ در نظر گرفته است.
او در پاسخ به اینكه آیا سازمان میراث فرهنگی برای افزایش عوارض نظر مشورتی داشته است اظهار داشت: «حتما در تدوین بودجه دستگاه ها نظر دارند و همه بخش ها موظف به همكاری هستند و برای ما مهم، افزایش منطقی است و اگر مقرر است درآمدی به دست آید، باید صرف پشتیبانی از تورهای ورودی شود.» البته او بعدها گلایه نمود كه باید نظر این سازمان هم گرفته می شد!
مونسان اظهار داشت: این مورد باید در بودجه سال ۹۷ بعد از تصویب مجلس نهایی شود، اما در گذشته ۱۰ هزار تومان از عوارض خروج از كشورِ هر شخص به سازمان می رسید كه حالا به ۴۰ هزار تومان افزایش یافته و در كل ۱۶۰ میلیارد تومان اعتبارات عوارض به این سازمان تعلق خواهد گرفت. در واقع مونسان متصور شده بود كه سهم گردشگری از عوارض ۱۶۰ میلیارد تومان خواهد شد.
اما با افزایش عوارض خروج از كشور افراد مختلف نسبت به این مورد واكنش نشان می دادند برخی با طعنه و برخی با انتقاد. بعضی از افراد نیز كاریكاتورهایی كشیده و این اقدام را «پول شیرینی سفر» خواندند برخی دیگر نیز تكه هایی از یك سریال را برداشت كرده و عوارض خروج از كشور را «پول زور» دانستند.
اما درست یكی دو روز بعد، در زمانی كه فضاهای مجازی و فعالان گردشگری از افزایش سه برابری عوارض انتقاد كردند رئیس سازمان میراث فرهنگی در توئیتی نوشت: با این رویكرد كه سفر ارزان باید در سبد زندگی همه ایرانی ها فراهم گردد، معتقدم اجرای هر تصمیمی باید متناسب با وضعیت اقتصادی مردم باشد؛ ای كاش تصمیم گیران افزایش عوارض خروج از كشور، نظرات كارشناسی سازمان میراث فرهنگی، فعالان و متولیان گردشگری را جویا می شدند. برای تعدیل موضوع، هنوز هم دیر نشده و نهایت تلاش خودرا برای اصلاح ارقام به كار خواهیم بست.
افرادی كه به خارج می روند به فكر گردشگری ایران هم باشند
وقتی همه داشتند از این مورد انتقاد می كردند، نوبخت سخنگوی دولت و رئیس سازمان برنامه و بودجه در برنامه گفت وگوی ویژه خبری سیما، در اینباره اظهار داشت: افرادی كه به كشورهای خارجی می روند یك مقدار هم به گردشگری كشور خودشان كمك كنند، ما از آنها سپاسگزاریم و این را یك مشاركت عمومی در توسعه زیرساخت های گردشگری كشور تلقی می نماییم، به همین خاطر هم در بودجه سال ۹۷ برای گردشگری منابع ویژه ای درنظر گرفته ایم. زمینه توسعه برای گردشگری در داخل كشور فراهم گشته است، با این وجود همه گلایه دارند چرا به موزه ها و آثار باستانی رسیدگی نمی گردد، سازمان میراث فرهنگی نیز انتظار دارد برای جذب توریست فرصتی را ایجاد نماییم، اما همه باید در این مورد مشاركت داشته باشیم، همانطور كه به كشورهای دیگر می رویم، به كشور خودمان هم بپردازیم و زیرساخت های گردشگری را فراهم نماییم.
درست در زمانی كه نوبخت از دارندگی و برازندگی ناشی از سفرهای خارجی صحبت می كرد، رئیس انجمن دفاتر مسافرتی می اظهار داشت كه چرا فكر می كنند همه فقط به خارج از كشور برای سفر و تفریح می روند؟ چر متصور نمی شوند ۹ میلیون نفری كه از ایران خارج شده اند برای تعاملات تجاری رفته اند و یا حداقل ۲و نیم میلیون نفر آنها در زمان اربعین سفر كرده اند.
ابراهیم پورفرج رئیس جامعه تورگردانان ایران هم با اشاره به اینكه مردم را برای سفرهای خارجی شان تنبیه نكنیم اظهار داشته بود: زمانی كه عوارض خروج از كشور ۷۵ هزار تومان بود، ما گفتیم كه ۳۰ درصد از آن به بخش خصوصی تعلق بگیرد و یا صرف تبلیغات و ایجاد زیر ساخت شود كه البته هیچ گاه تعلق نگرفت. با این وجود آن زمان این رقم یك منطقی داشت اما حالا علت این روند افزایش را متوجه نمی شویم.
پیشنهاد عوارض ۸۵ هزار تومانی آقای رئیس
علی اصغر مونسان رئیس سازمان میراث فرهنگی وقت كه متوجه شد فعالان گردشگری چه واكنشی به این مورد داشته اند، در نامه ای به معاون اول رئیس جمهور پیشنهاد كرد: « نرخ پایه عوارض خروج از كشور از ۷۵ هزار تومان به ۸۵ هزار تومان تعیین شود.» پیشنهادی كه اصلا هیچ وقت بحثی هم درباره آن نشد انگار كه اصلا چنین نامه ای نوشته نشده است!
او یك دفعه دیگر هم در اظهار نظری اظهار داشته بود: آن طور كه ما شنیدیم این رشد تصاعدی حذف خواهد شد و فقط یك عدد برای عوارض خروج فیكس شده است.
در نهایت بدون اینكه نظر رئیس سازمان میراث فرهنگی در اینباره اعمال شود، این عوارض تصویب و از اول فروردین سال ۹۷ اجرایی شد در بودجه سال ۹۸ نیز این رقم همان اعلام گردید. علی اصغر مونسان ـ رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این دفعه امیدوار بود سهم ۴۰ هزار تومانی از عوارض خروج از كشور به گردشگری تعلق گیرد. اما وی مهر ماه سال ۹۷ درباره سهم گردشگری از عوارض خروج اظهار داشت: سهم گردشگری به ازای هر نفر «مبلغ ناچیز» ۱۷ هزار تومان است، یعنی از هر سه مبلغ عوارض خروج از كشور ۲۲۰ هزار تومان، ۳۳۰ هزار تومان و ۴۴۰ هزار تومان، ۱۷ هزار تومان سهم گردشگری می باشد.

حالا كه سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه تبدیل گشته است، در لایحه بودجه پیشنهادی ۹۹ دولت كه روز گذشته به مجلس تقدیم شده بود، در جدول مربوط به عوارض خروج از كشور تعرفه ۲۲۰ هزار تومانی برای سفر اول به ۲۶۴ هزار تومان افزایش پیدا كرده است. سفرهای دوم نیز با ۵۰ درصد و سفرهای سفر با ۱۰۰ درصد افزایش همراه خواهد بود.
امسال هم برای ترویج صنایع دستی و توسعه گردشگری مبلغی در نظر گرفته شد كه البته به نظر می آید یك اشتباه در نوشتار آن رخ داده است چون به حروف نوشته شده مبلغ چهارصد هزار ولی داخل پرانتر ۸۰۰۰۰۰ ریال نوشته شده كه از این عوارض برای توسعه زیرساختها و تأسیسات گردشگری و پشتیبانی از بخش میراث فرهنگی و صنایع دستی اختصاص می یابد.
هر چند باز هم مشخص نیست كه این سهم از عوارض برای گردشگری چقدر خواهد بود ولی تجربه سالهای گذشته و اعتراف وزیر میراث فرهنگی نشان داده است كه نباید چشم امید به برگشت این هزینه به صنعت توریسم داشت. از طرفی حتی اگر وزیر هم به افزایش تعرفه عوارض بازهم واكنشی نشان دهد در دولت پذیرفته نخواهد شد مانند سالهای گذشته!


منبع:

1398/09/19
21:38:20
5.0 / 5
4781
تگهای خبر: باستانی , تبلیغات , توریست , زیارت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۲
EnjoyTrip.ir لذت سفر لذت سفر